Kínában pénzutalványt kapnak, akik meglátogatják a nyugdíjas rokonaikat

Az egyik idősek otthona Kelet-Kínában úgy döntött utalványokkal jutalmazzák azokat, akik rendszeresen meglátogatják a rokonaikat. A Szucsoúban működő otthon vezetője vezette be az akciót, mert úgy látják, a rendszeres rokoni látogatások sokat tudnak javítani a bennlakók életminőségén.

Fotó: AFP/Zhang Lei Qd/ IMAGINECHINA

A legnagyobb jutalom, ami a rokonlátogatásért kapni lehet, 200 jüant ér (~8500 forint), de csak azok kaphatnak ekkora értékű utalványt, akik két hónapon belül legalább harmincszor megjelennek náluk. De akik legalább tízszer ránéznek az ott lakó hozzátartozójukra, már számíthatnak valamekkora összegre.

Az otthon vezetője szerint a rendszeres rokonlátogatások száma megugrott, mióta bevezették a jutalomrendszert. Az első körben több mint 30 ezer jüan értékben osztottak ki ajándékutalványokat. A nyugdíjasok sem bánják a dolgot. Az otthonban lakó, 90 éves Wu úr például azt mondta, mióta fizetnek érte, a fia sokkal gyakrabban látogatja meg, mint korábban.

2013-ban külön törvényt hoztak arról, hogy aki nem látogatja meg a szüleit, azt megbüntetik. Arról azonban nincsenek adatok, hogy ezeket a büntetéseket mennyire hajtották végre. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.