Merkel betiltaná a burkát Németországban

2016 december 6., kedd 16:08
452

Essenben tartották kedden a német Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) pártkongresszusát. Két fontos dolog történt a vezető kormánypárt összetartásán:

  1. a párttagok elsöprő, 89 százaléknál is nagyobb többséggel megerősítették, hogy Angela Merkelt indítják a jövő évi parlamenti választásokon.
  2. Merkel először beszélt nyíltan arról, hogy támogatja azt a CDU-kezdeményezést, amelyik betiltaná országszerte a burka viselését.
Merkel köszöni a voksokat. Fotó: Ina Fassbender / Anadolu Agency Fotó: INA FASSBENDER

A kancellár arról beszélt, hogy a teljes arcot takaró fátyol viselése nem helyes, és tiltani kell ott, ahol ez jogilag lehetséges. Merkel korábban is beszélt már arról, hogy a burka viselése nem segíti a menekült és bevándorló nők integrációs törekvéseit, de ilyen egyértelműen korábban sosem állt ki a muszlim női viselet európai használata ellen.

Thomas de Maiziére, szintén CDU-s belügyminiszter korábban már letett az asztalra egy olyan törvényjavaslatot, ami megtiltaná a nőknek a burka viselését nyilvános helyeken, mint például a bíróságok, és a közigazgatásban dolgozók munkahelyei. (Az iskolában már most sem lehet se burkát, se teljes arcot takaró fejkendőt hordani.)

A CDU-ban várható volt, hogy téma lesz a burka tiltása, de a kancellár most először áll az ügy élére és képviseli a témát a belpolitikában, ami már a jövő évi választásra való felkészülés egy lépésének is tekinthető.

Merkel egyszerre próbál meg a nyitottság, a globalizáció és a liberális értékek hírvivőjeként feltűnni, egyben felhívni a figyelmet a bevándorlás és az integrációs folyamatok kockázataira. Kérdés, hogy miként reagál a merkeli hintapolitikára az egyre erősődő, szigorúan bevándorlásellenes Alternative für Deutschland.

Talán nem véletlen, hogy Merkel a kongresszus előtt tartott beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő évi lesz a legnehezebb választás Németország történetében 1990 óta. (Buzzfeed)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt