Nem kell börtönbe mennie a gyógyíthatatlan rákosokat pénzért műtő onkológusnak

MTI Fotó: Kovács Attila

Egy veszprémi onkológus nőgyógyász-specialista 100 ezer forintokat kért el gyógyíthatatlan rákosoktól életmentő műtétekért, vizsgálatokért.

Miután ezt megállapította és bizonyítottnak találta a Veszprémi Törvényszék, elítélték az orvost, aki operációkért 150 ezer, vizsgálatokért 15 ezer forintot kért a reménytelen betegektől. A tíz páciens közül már csak egy van életben, így a vád: tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés volt, ezért a bűncselekményért akár 7 év börtön is járhat.

„Mivel a bűnösségben kétséget kizáróan biztosak vagyunk, ennek a büntetési középmértéke hét év. Jelen esetben ebből a hét évből kellett kiindulni. És nagyon nehezen tudtunk lejjebb menni a kétéves minimumra a halmazati szabályok miatt is” – nyilatkozta a Hír TV-nek Dülkné Pintér Zsuzsanna bíró.

A főorvos mégis szabadlábon maradhat, és nem kell börtönbe vonulnia, a büntetését ugyanis felfüggesztették, mégpedig azért, hogy

"szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van."

A felfüggesztés időtartama a maximálisan lehetséges 5 év, így ha ezidő alatt az orvos újra törvényt sért, már nem kerülheti el a börtönt. 450 ezer forint pénzbüntetést is kirótt rá a felfüggesztett szabadságvesztés mellett a bíró. (Hír TV)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.