Összeesküdtek Magyarország ellen a korrupció ellen küzdő országok

POLITIKA
2016 december 06., 19:50
comments 267
Szijjártó Péter külügyminiszter. MTI Fotó: Marjai János
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter. MTI Fotó: Marjai János

Szélsebesen reagált levelében a Külügyminisztérium miután megírtuk, hogy Magyarország kilépett a nyílt és átlátható kormányzásért folytatott, 70 országot tömörítő nemzetközi együttműködés kötelékéből. (Nyílt Kormányzati Együttműködés - Open Government Partnership)

Az öt éve indult kooperáció célja megerősíteni "az elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése iránt, valamint hatékony államközi keretet nyújtson a nemzetközi jó gyakorlatok és tudás kicseréléséhez." A válasz röviden az, hogy a több tucat országot tömörítő szervezet

"a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít."

Részletesebben kifejtve:

"A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen - az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért - szervezetben fenntartsuk tagságunkat. Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát."

Két országgal kapcsolatban állapította meg eddig a közösség, hogy nem tesz eleget az elvárásoknak, és ezért státuszukat inaktívnak minősítették: Azerbajdzsán és Törökország voltak azok.

Erre azok után lett lehetőség, hogy a szervezet nagyjából két éve módosította az alapszabályát, így már felfüggeszthető azoknak a tagállamoknak a státusza, akik nem vállalják a rájuk rótt felelősséget.

A szervezet Wikipedia-oldalán nincs arra utaló jel, hogy más ország önszántából elhagyta volna már a közösséget. UPDATE: az együttműködés honlapja szerint egy ország már jelezte korábban, hogy nem kíván továbbiakban részt vállalni a projektben: három éve Oroszország maga függesztette fel tagságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.