17-szer jön az Álommanó, és itt a karácsony!

A sok klasszikus hazai karácsonyi kaja mellé furamód nem társul kötelező karácsonyi pia. Jó, forralt bor meg puncs van ilyentájt mindenütt, de az nem ünnepi, csak téli ital.

Pedig egy jó, sűrű, édes, forró valami még ezekben a klímaváltozós, komolytalan telekben is jól esne. Nincs kedvetek kipróbálni az Eggnogot, a tradicionális angolszász karácsonyi tojáslikőrt?

Jamie Oliver szerint a legjobb Eggnoghoz kell:

  • három csésze (7 deci) jó zsíros tej
  • egy csésze masszív tejszín
  • három fahéjrúd
  • egy vaníliarúd
  • egy teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • öt tojás, fehérje-sárgája szétválasztva
  • 2/3 csésze kristálycukor (kb. 130 gramm)
  • 3/4 csésze (szűk két deci) sötét rum, vagy bourbon

Az első öt összetevőt összekeverjük, felforraljuk, levesszük a tűzről. A tojássárgáját és a cukrot alaposan összekeverjük (amíg szalagszerűen folyik le a krém a habverőről). Óvatosan összeöntjük a kihűlt tejes folyadékkal, simára keverjük, közben hozzáadjuk a rumot vagy bourbont. (Vagy nem, ha antialkoholisták vagy gyerekek vagyunk.) Most jön a neheze: ezt az egészet be kell tenni a hűtőbe és nem azonnal meginni. Másnap pedig az alaposan felvert tojásfehérjével kell finoman elkeverni, pohárba tölteni, meghinteni szerecsendióval - és kész. Így adhatunk még pár ezer kalóriát a normál hazai karácsonyi menühöz!

Eggnog, sűrű és hizlaló szerecsendiós tojáslikőr karácsonyra

A karácsonyi hangulatépítés támogatója a Telenor. Még nincs ajándékötleted? Nézd meg náluk az ünnepi készülékakciókat!  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.