Adóbevallást kell készítenie jövőre minden nyugdíjasnak a karácsonyi Erzsébet-utalványok miatt?

gazdaság
2016 december 07., 08:31

Az átlátszó.hu Ígyírnakmi blogja szerint a tízezer forintos Erzsébet-utalványok miatt jövőre minden nyugdíjasnak adóbevallást kell készítenie,

mivel Orbán Viktor karácsonyi ajándéka természetbeli juttatásnak minősül, ami személyi jövedelemadót kell vallani és fizetni.

Bár van olyan szabály, ami adómentessé teszi, de az

csak a munkáltató által, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek és fiatal felnőttnek adott utalványokra vonatkozik.

A nyugdíjasokra pedig nem.

Update: az NGM reagált az átlátszó.hu blogjának posztjára. A minisztérium szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit

az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli.

Tehát csak el kell költeni az utalványt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.