Az álhírek olvasóinak 75 százaléka el is hiszi, amit olvas

2016 december 7., szerda 6:58
207
  • Az álhírek az olvasóik 75 százalékát megtévesztik.
  • És azok, akiknek a Facebook jelenti a fő hírforrást, nagyobb valószínűséggel dőlnek be álhíreknek, mint azok, akik elsősorban nem onnan tájékozódnak.

Ez a két fő eredménye a Buzzfeed és az Ipsos közös felmérésének. Ez volt az első nagymintás felmérés a témában.

A felmérésben résztvevőknek hat szalagcímet mutattak, három valós, és három álhírt. Először azt kérdezték tőlük, hogy hallottak-e az adott hírről, és ha igen, értékelni kellett, hogy mennyire tartották azt hitelesnek.

A jó hír, hogy a valós híreket összességében azért még mindig többen tartották hitelesnek. Ezek 83 százalékára mondták a résztvevők (vagyis azok, akik hallottak is az adott hírről), hogy elhitték ezt.

A rossz viszont, hogy az álhírek nem sokkal maradtak le - akik olvasták ezeket a híreket, 75 százalékban tartották pontosnak ezeket az információkat.

MEGÖLTÉK AZ FBI ÜGYNÖKÖT OSSZADD MEG!!!!!!!


A megkérdezettek 33 százalékának volt ismerős legalább egyik álhír, és 57 százalékának legalább egyik igazi hír. Az álhír, amit legtöbben felismertek, arról szólt, hogy holtan találták az FBI-ügynököt, aki kiszivárogtatta Hillary Clinton emailjeit. A hír egy kamuoldalon, a Denver Guardianon jelent meg.

Azok között, akiknek a Facebook az elsődleges hírforrás, 83 százalék volt azok aránya, akik elhitték a kamuhíreket. (Mindenféle további részlet a Buzzfeeden.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt