Életfogytiglani börtönt kértek Hágában a srebrenicai mészárlást elrendelő Ratko Mladicra

Életfogytiglani börtönbüntetést kérte az ügyészség a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicra szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A vádak szerint a Balkán mészárosának is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok a srebrenicai vérengzésnek is kulcsszereplője volt, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

Ratko Mladic és egy szerb katona 1994 februárjában - Fotó: AFP/Pascal Guyot

Alan Tieger, a vádhatóság képviselője azzal érvelt, hogy az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki, ami az életfogytiglani szabadságvesztés. Az ügyész lejátszott egy 1992-esfelvételt is, amelyen hallható, ahogy Mladic elrendeli két szarajevói körzet ágyúzását, mert „ott úgysem él ott sok szerb”.

A tárgyalás alatt Mladic közömbösen hallgatta az ügyész érvelését, de ugyanennyire nem foglalkozott a neki levetített háborús jelenetekkel sem.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat a most 74 éves Mladiccsal szemben. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a srebrenicai mészárlásért.

Az egyik srebrenicai tömegsír feltárása - Fotó: AFP/Odd Andersen

Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicot. Előbbit júliusban 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság. Mladic ügyében jövő év elején várható ítélet. (Guardian/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.