A dél-koreai parlament megszavazta a korrupciós botrányba keveredett elnök felfüggesztését

2016 december 9., péntek 7:03
20
Pak a dél-koreai elnöki palotában, miután kedden bejelentette, hogy kész lemondani. AFP PHOTO AND POOL / JEON HEON-KYUN Fotó: JEON HEON-KYUN

A dél-koreai parlament képviselőinek többsége támogatta a pénteki szavazáson a Park Geun-hye (magyarul: Pak Kunhje) államfő leváltását megindító javaslatot. A dél-koreai elnököt ezzel felfüggesztették a hivatalából.

A kétharmados többséget igénylő indítványt 234 képviselő szavazta meg a 300 tagú szöuli parlamentben.

Az elnök teendőit a miniszterelnök veszi át, és az alkotmánybíróságnak 180 napon belül döntenie kell arról, hogy a parlament betartotta-e az eljárási szabályokat, és megalapozott-e az indítvány.

Az elmúlt hetekben milliós tömeg követelte az elnök lemondását. A 2012-ben több mint 50 százalékos támogatással megválasztott elnök – aki egyébként Dél-Korea első női elnöke – népszerűsége jelenleg 5 százalékon áll.

Kiderült, az elnök évek óta szemet hunyt barátja, Choi Soon-sil asszony ügyletei felett, aki a legnagyobb koreai vállalatok pénzét próbálta egy alapítványon keresztül ellopni, többek között a Samsung is érintett a botrányban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt