Beintett az olajcégeket kiszolgáló kormánynak az egyik perui törzs

2016 december 9., péntek 15:13
92

A perui kormány a múlt héten adott engedélyt arra, hogy a santiagói GeoPark olajcégnek, hogy az állami Petroperuval együtt megkezdjék a kitermelést a 64-es blokkban. Azonban pénteken a 64-es blokk területén élő achuar törzs vezetői bejelentették, hogy ellenzik a beruházást, és fizikailag fogják megakadályozni az olajcég megvesse a lábát a területen.Tomas Maynas apu, az achuarok szellemi vezetője - Fotó: AFP/Eitan AbramovichA becslések szerint a 64-es blokk alatt 40 millió hordónyi olaj lapulhat, amit már régóta ki akarnak termelni, csak a két olajcég az előző kormánytól nem kapta meg az engedélyt.

Jeremias Petsein, az Öslakosok Szövetségének elnöke azt mondta, azért ellenzik, hogy az olajcégek a földjeikre jöjjenek, mert azt akarják, hogy az esőerdeik egészségesek és szennyezésmentesek maradjanak. Szerinte az olajszennyezéstől megbetegednének és elpusztulna az életmódjuk. A törzs jogi képviselője szerint a blokk létrehozásáról szóló döntés és az olajcégek engedélye még jogszerűtlen is, mivel arról előtte nem tárgyaltak az őslakos közösségekkel képviselőivel, pedig ezt elvileg törvény írja elő nekik. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt