Beintett az olajcégeket kiszolgáló kormánynak az egyik perui törzs

külföld
2016 december 09., 15:13
comments 91

A perui kormány a múlt héten adott engedélyt arra, hogy a santiagói GeoPark olajcégnek, hogy az állami Petroperuval együtt megkezdjék a kitermelést a 64-es blokkban. Azonban pénteken a 64-es blokk területén élő achuar törzs vezetői bejelentették, hogy ellenzik a beruházást, és fizikailag fogják megakadályozni az olajcég megvesse a lábát a területen.Tomas Maynas apu, az achuarok szellemi vezetője - Fotó: AFP/Eitan AbramovichA becslések szerint a 64-es blokk alatt 40 millió hordónyi olaj lapulhat, amit már régóta ki akarnak termelni, csak a két olajcég az előző kormánytól nem kapta meg az engedélyt.

Jeremias Petsein, az Öslakosok Szövetségének elnöke azt mondta, azért ellenzik, hogy az olajcégek a földjeikre jöjjenek, mert azt akarják, hogy az esőerdeik egészségesek és szennyezésmentesek maradjanak. Szerinte az olajszennyezéstől megbetegednének és elpusztulna az életmódjuk. A törzs jogi képviselője szerint a blokk létrehozásáról szóló döntés és az olajcégek engedélye még jogszerűtlen is, mivel arról előtte nem tárgyaltak az őslakos közösségekkel képviselőivel, pedig ezt elvileg törvény írja elő nekik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.