Egy krakkói étteremben mélyült tovább Kaczynski és Orbán Európa jövőjéről

2016 december 9., péntek 21:47
246
 • Egyebek között
 • Európa jövőjéről,
 • a migrációs válságról
 • és gazdasági kérdésekről
 • tárgyalt
 • pénteken
 • Krakkóban
 • Orbán
 • Viktor

magyar miniszterelnök Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, volt kormányfővel. Erről tájékoztatta a lengyel újságírókat a találkozó után Ryszard Terlecki,  a szejm (a parlament alsóháza) alelnöke.

Orbánék éppen távoznak az étteremből. Fotó: MTI/EPA/Stanislaw Rozdepzik Fotó: STANISLAW ROZDEPZIK

A csaknem háromórás megbeszélés egy krakkói étteremben zajlott le. A magyar miniszterelnökön és a PiS elnökén kívül jelen volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, illetve a két alelnök,  Joachim Brudzinski és Ryszard Terlecki.

„A gazdaságról és egyéb aktuális közéleti témákról tárgyaltunk, köztük mindenekelőtt Európa jövőjéről” – nyilatkozott a  találkozó  után újságíróknak Ryszard Terlecki, hangsúlyozva, hogy a megbeszélések folytatódni fognak, a „lengyel-magyarnál szélesebb formátumban”.

Közlése szerint a találkozó nagyon jó légkörben zajlott le. Úgy értékelte, hogy „az országaink vezetői közötti barátság tovább mélyült”. Arra a kérdésre, hogy szerepelt-e a tárgyaláson a jövő heti EU-csúcstalálkozóra való felkészülés és a migrációs válság problémája,  a másik alelnök, Joachim Brudzinski úgy válaszolt: „minthogy a migráció ügye ma az Európai Uniót érintő egyik legfontosabb kérdés, természetesen szóba került a megbeszélésen”.

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját december 15-én és 16-án tartják Brüsszelben. A csúcs egyik fő témája a migráció és az uniós menekültpolitika lesz.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken kétnapos látogatást tett Krakkóban, ahol részt vett és beszédet mondott a Waclaw Felczak lengyel történészprofesszor, hungarológus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén, majd pedig a lengyel egyetemisták által az 1956-os magyar forradalomnak nyújtott segítséget megörökítő emléktábla leleplezésén. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt