Kihalófélben vannak a zsiráfok az emberek miatt

A Buzzfeed nem csak akkor foglalkozik az állatokkal, ha aranyosak, hanem akkor is, ha veszélyben vannak. Arról a felmérésből is ők számoltak be, ami azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy Afrika zsiráfnépessége három évtized alatt negyven százalékkal csökkent. Ez ugyanazt jelenti, mintha azt mondanánk,

lehet, hogy ki fognak halni a zsiráfok.

Az 1985-ös afrikai zsiráf-népszámláláson még 150-163 ezer zsiráfot számoltak össze, ez a szám 2015-ben már csak 97,5 ezer körüli volt, derült ki egy természetvédelmi szervezet, az International Union for the Conservation of Nature (IUCN) felméréséből.

Az IUCN szerint ez az adat nyomós indok arra, hogy a zsiráfok az úgynevezett 'vörös listára' kerüljenek. Itt azokat az állatfajokat tartják számon, amiknek a legnagyobb esélyük van rá, hogy eltűnnek a bolygóról. A zsiráfokat eddig nem féltették, de a fent nevezett szervezet egy néhány nappal ezelőtti konferencián a "védtelen" kategóriába tette őket a felmérés eredényei miatt.

Két zsiráf beszélget. Az egyik azt mondja: kérlek, ne halj ki! / AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Kihalásukat a velük ellentétben gyorsan szaporodó faj, az ember okozza. Illegálisan vadászunk rájuk és mértéktelen fogyasztásunkkal, bányászásunkkal, mezőgazdaságunkkal kiirtjuk az életterüket.

Tudósok, főleg biológusok szerint nagyon veszélyes dolog, hogy a média és az állatkertek úgy mutatják be a zsiráfokat, mintha minden rendben lenne velük: boldogan legelik a levelet a szafarin és fogadják el a szalámisszendvics-falatot az állatkertben a gyerekektől, miközben szép csendben kihalnak.

Az IUCN felhívja a világ vezetőit, szervezeteket és minden embert arra, hogy figyeljenek oda jobban és tegyenek lépéseket a zsiráfok védelme érdekében. Itt ragadnám meg az alkamat, hogy felhívjam a 444 olvasóinak figyelmét, vigyázzunk a zsiráfokra, védjük a környezetet! Zsiráfok nélkül sosem születhetnének meg ilyen beszélgetések:

Ember: hallod szerinted ha a zsiráfok dolgozni járnának, hol hordanák a nyakkendőjüket?
Másik ember: de hát a zsiráfok nem is járnak dolgozni
Ember: jó de nézd már:

Másik ember: ordítok, meg halok a nevetéstöl! :-()
Másik ember: *ordít, meghal a nevetéstől*

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.