29 halottja, 166 sebesültje van az isztambuli merényleteknek

Szombat este két bomba robbant Isztambul belvárosában, a Besiktas nevű népszerű focicsapat stadionjának közelében.

A merényletekben 29 ember vesztette életét és 166-an megsebesültek. Az egyik bombát egy autóban rejtették el, a másikat egy öngyilkos merénylő a testén viselte.

A támadás a Besiktas - Bursaspor török bajnoki meccs után két órával történt. A szurkolók többsége addigra már nem volt a környéken.

A török helyszínelők egy megsérült vízágyúnál vizsgálódnak. Fotó: AFP: OZAN KOSE

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a merényleteket. Az utóbbi évben a török hatóságok szerint az Iszlám Állam és kurd szervezetek követtek el robbantásos támadásokat Törökországban, most is azt feltételezik, hogy valamelyik csoport lehetett e kettő közül. Ugyan a török rendőrség nem gyanúsít még konkrét szervezetet, de tíz embert máris letartóztattak, egyelőre nem tudni, hogy kiket.

Mivel a két bomba rendőrök közelében robbant, és az áldozatok többsége is rendőr, ezért a módszer alapján inkább a kurdokat sejtik a merénylet mögött.

Az első bomba a stadion vendégszektorának kijáratánál történt, amikor a szurkolók már elmentek, de a rájuk vigyázó rendőrök még ott voltak. A bomba nem hivatalos beszámolók szerint egy rendőrségi buszt robbantott fel, ami tele volt emberekkel.

A második bomba egy közeli parkban robbant fel.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.