29 halottja, 166 sebesültje van az isztambuli merényleteknek

Terrorizmus
2016 december 11., 06:29
comments 43

Szombat este két bomba robbant Isztambul belvárosában, a Besiktas nevű népszerű focicsapat stadionjának közelében.

A merényletekben 29 ember vesztette életét és 166-an megsebesültek. Az egyik bombát egy autóban rejtették el, a másikat egy öngyilkos merénylő a testén viselte.

A támadás a Besiktas - Bursaspor török bajnoki meccs után két órával történt. A szurkolók többsége addigra már nem volt a környéken.

A török helyszínelők egy megsérült vízágyúnál vizsgálódnak. Fotó: AFP: OZAN KOSE
photo_camera A török helyszínelők egy megsérült vízágyúnál vizsgálódnak. Fotó: AFP: OZAN KOSE

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a merényleteket. Az utóbbi évben a török hatóságok szerint az Iszlám Állam és kurd szervezetek követtek el robbantásos támadásokat Törökországban, most is azt feltételezik, hogy valamelyik csoport lehetett e kettő közül. Ugyan a török rendőrség nem gyanúsít még konkrét szervezetet, de tíz embert máris letartóztattak, egyelőre nem tudni, hogy kiket.

Mivel a két bomba rendőrök közelében robbant, és az áldozatok többsége is rendőr, ezért a módszer alapján inkább a kurdokat sejtik a merénylet mögött.

Az első bomba a stadion vendégszektorának kijáratánál történt, amikor a szurkolók már elmentek, de a rájuk vigyázó rendőrök még ott voltak. A bomba nem hivatalos beszámolók szerint egy rendőrségi buszt robbantott fel, ami tele volt emberekkel.

A második bomba egy közeli parkban robbant fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.