Körömmatricát kapnak a demensek egy japán városban

külföld
2016 december 11., 09:05
comments 145

Iruma városa decemberben és januárban ingyenes felmatricázza a település demenciában szenvedő időseit. A japán város érintettjei egy 1 négyzetcentiméteres matricát kaphatnak valamelyik kezük vagy lábuk körmére.

A matricán egy QR-kód van, melyet leolvasva telefonszámot és személyi igazolványszámot nyerhetnek ki az illetékesek.

A város vezetői azt remélik, hogy így az esetlegesen elvesző, magukról már csak keveset tudó időseket könnyebb lesz beazonosítani.

Japánban gyorsan öregszik a társadalom, mert egyre magasabb a várható élettartam, és nagyon alacsony a születések száma.

Ugyanebben a városban a rendőrség kijelölt egy éttermet, ahol ingyen tésztázhatnak azok a 75 évnél idősebbek, akik leadják a jogosítványukat. Erre szerintük azért volt szükség, mert egyre több az olyan halálos baleset, amit idős emberek okoznak. (japantimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.