Megérkezett a fukusimai nukleáris szennyeződés Amerikába

Megérkezett Fukusima szennye Amerikába. Kanadai és amerikai szakemberek először mutatták ki a Cézium - 137 jelenlétét az amerikai kontinens nyugati partvidékén vett tengeri mintákból.

A japán atomerőmű 2011-ben égett le, egy nagy földrengést és cunamit követően. Akkor jutott az óceánba a sugárzó anyag. A szennyezett mintákat idén februárban vették Amerika partjainál a tengerből.

A most kimutatott mennyiség emberre nem veszélyes, egészen kis mennyiségről van szó, viszont lassan a szárazföldet is eléri, mert egy lazacban is megtalálták, amelyiket Kanadában már az édesvízből fogtak ki.

A kutatók azt mondták, hogy a felfedezés legfontosabb értelme, hogy most már tudják, mennyi idő alatt ér át a sugárzó anyag a tenger egyik végéből a másikba: négy - öt év kell hozzá.

Fukusimában rengeteg sugárzennyezett vizet tárolnak konténerekben, és egyelőre nem tudják, hogy mit kezdjenek vele. Ha egy újabb baleset nyomán az is a tengerbe ömlene, abból már sokkal nagyobb baj lehetne. Az amerikai tudósok most már tudják, hogy mennyi idejük lenne kitalálni, hogyan védekezzenek, ha a katasztrófa megtörténne. (12news)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.