118 kurdbarát vezetőt tartóztattak le Törökországban a szombati robbantás után

Rendőrök hozzátartozó gyászolnak Kayseriben. Fotó: Mustafa Önal / Anadolu Agency

Hétfőn a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja, a HDP összesen 118 tisztségviselőjét vették őrizetbe Törökországban - írja a helyi Samah lap forrásaira hivatkozva az MTI.

Két nappal azután került erre sor, hogy súlyos robbantás történt Isztambul belvárosában, aminek a legfrissebb hírek alapján 44 halálos áldozata és több sérültje is van. A detonáció a Besiktas stadionjának közelében következett be, célponjta elsősorban a meccset biztosító hatóságiak voltak: a 44 áldozat közül 36 volt rendőr.

Razzia volt Isztamulban, Ankarában, Izmirben, Antalyában, Manisa, Mersin és Hakkari tartományokban, és mindenhol előállították a helyi szervezeti vezetőket. 500 rendőr vett részt az akciókban, páncélautókkal, vízágyúkkal, mindennel, ami kell.

A HDP-nek 59 képviselője van a parlamentben, ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt a nemzegyűlésben.

A robbantás után a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport vállalta magára a támadást, a HDP-s vezetőket pedig azzal gyanúsítják, hogy tagjai a PKK-nak, amely korábban a kurdok függetlenségéért, ma már a kisebbségek autonómiájáért küzd, és 1984 óta fegyveres felkelést folytat Törökországban.

Vasárnap este a török kormány biztonsági tanácskozást folytatott Isztambulban Recep Tayyip Erdogan államfő és Binali Yildirim miniszterelnök jelenlétében, majd a török légierő lesújtott az észak-iraki Zap térségében található kurd állásokra.