A jobbközép kormánypárt nyerte az előrehozott választást Macedóniában

2016 december 12., hétfő 4:20
3

A szavazókörök 98 százalékának összesítése után az eredmények a jobbközép kormánypárt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) győzelmét mutatják az előrehozott választásokon Macedóniában. A kormánypártra 37,94 százalék voksolt, mögöttük szorosan, 36,63 százalékkal az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Unió végzett. Az már biztos, hogy egyedül egyik nagy párt sem lesz képes többséget szerezni a 123 tagú, szkopjei törvényhozásban.

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI

Vasárnap este mindkét nagypárt bejelentette győzelmét.

"Ismét győztünk. Ma este, december 11-én a VMRO sorban tizedszer nyert. Tíz-nulla,"

mondta Vlatko Grojcev, a párt egyik vezetője a csoport kampányközpontjában. Nem sokkal később Zoran Zaev, a Macedóniai Szociáldemokrata Unió vezetője is kijelentette:

"mi vagyunk a győztesek. Még várjuk a végleges eredményt, de a jelenlegi állás szerint az ellenzéknek eggyel több képviselője lesz, és bármilyen változás csak nekünk kedvezhet."

A választást azután kellett két évvel előrehozni, miután súlyos politikai válság bénította meg az országot. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy húszezer embert, politikusokat, bírákat, újságírókat, rendőri és vallási vezetőket hallgattak le. Nikola Gruevszki kormányfő viszont azzal vádolta meg az ellenzéket és személyesen Zaevet, hogy puccsot készített elő, és ő felelős a politikai válságért. Zaev válaszul hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, melyek szerinte a kormány korruptságát bizonyítják, és, hogy csaltak a választásokon. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt