A jobbközép kormánypárt nyerte az előrehozott választást Macedóniában

külföld
2016 december 12., 04:20

A szavazókörök 98 százalékának összesítése után az eredmények a jobbközép kormánypárt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) győzelmét mutatják az előrehozott választásokon Macedóniában. A kormánypártra 37,94 százalék voksolt, mögöttük szorosan, 36,63 százalékkal az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Unió végzett. Az már biztos, hogy egyedül egyik nagy párt sem lesz képes többséget szerezni a 123 tagú, szkopjei törvényhozásban.

Zoran Zaev egy választási gyűlésen (AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI)

Vasárnap este mindkét nagypárt bejelentette győzelmét.

"Ismét győztünk. Ma este, december 11-én a VMRO sorban tizedszer nyert. Tíz-nulla,"

mondta Vlatko Grojcev, a párt egyik vezetője a csoport kampányközpontjában. Nem sokkal később Zoran Zaev, a Macedóniai Szociáldemokrata Unió vezetője is kijelentette:

"mi vagyunk a győztesek. Még várjuk a végleges eredményt, de a jelenlegi állás szerint az ellenzéknek eggyel több képviselője lesz, és bármilyen változás csak nekünk kedvezhet."

A választást azután kellett két évvel előrehozni, miután súlyos politikai válság bénította meg az országot. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy húszezer embert, politikusokat, bírákat, újságírókat, rendőri és vallási vezetőket hallgattak le. Nikola Gruevszki kormányfő viszont azzal vádolta meg az ellenzéket és személyesen Zaevet, hogy puccsot készített elő, és ő felelős a politikai válságért. Zaev válaszul hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, melyek szerinte a kormány korruptságát bizonyítják, és, hogy csaltak a választásokon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.