12 év fegyházat kapott a román férfi, aki 106 migránst zárt egy teherautóba

Tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék kedden azt a román férfit, aki legalább 106 határsértőt zsúfolt egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe tavaly nyáron.

A különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében 12 év fegyházbüntetésre ítélt román férfi a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

A bíróság a férfit különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és embercsempészés minősített esetében mondta ki bűnösnek. A bíróság az aradi férfit véglegesen kiutasította Magyarországról. A társát vagyoni haszonszerzés miatt, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészésért 2 év börtönre ítélte el a bíróság.

A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb–magyar zöldhatár mellől illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi a másik által magyar területre juttatott embereket szállította teherautóval, a társa pedig kocsival hajtott előtte, hogy elkerüljék a rendőri ellenőrzéseket.

106 ember 2,5×5 méteren

Az elsőrendű vádlott tavaly június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek legalább 106 határsértőt zsúfoltak be a teherautó csak 2,5×5 m-es alapterületű, zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe.

A vádlottak a teherautó hátsó ajtaját csak többszöri kísérletre, a bennlévőkre rányomva tudták becsukni. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, és késekkel próbálták meg a fémborítást kivágni, hogy levegőhöz jussanak.

A sofőr ezt meghallva hajnali fél 5-kor Mórahalom belterületén megállt, átszállt a társa autójába, és úgy hajtottak el Románia felé, hogy a raktérajtót nem nyitották ki. A belülről nem nyitható raktérből az embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, hárman életveszélyes állapotba kerültek az oxigénhiány miatt.

A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek – köztük gyerekek, csecsemők – az indulás után 20-25 perccel meghaltak volna.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az elsőrendű vádlott többféle vallomást tett, az embercsempészés bűntettét elismerte, de azt állította, kinyitotta a teherautó hátsó ajtaját. Társa azzal védekezett, nem tudott róla, hogy embereket szállít a teherautó, úgy gondolta, cigarettacsempészethez nyújt segítséget. Az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért. (MTI)