Előkerült egy Leonardo-grafika

KULTÚRA
2016 december 13., 08:41
comments 70
Leonardo da Vinci mellszobra a milánói Pinacoteca Ambrosiana kertjében. Fotó: AFP
photo_camera Leonardo da Vinci mellszobra a milánói Pinacoteca Ambrosiana kertjében. Fotó: AFP

Eddig ismeretlen Leonardo da Vinci grafikát mutatott be hétfőn Párizsban, a Tajan aukciósház. A 19x13 centiméteres képet egy nyugdíjas orvos bízta az aukciósházra, eredetileg műértő édesapjáé volt. A képet megvizsgálva a New York-i Metropolitan Múzeum szakértőja arra jutott, hogy az eredeti Leonardo.

A kép értékét 15 millió euróra, kb. 4,7 milliárd forintra becslik.

Legutóbb 15 éve került elő Leonardo-mű.

A grafika a vizsgálatok szerint a Szent Sebestyén vértanúsága című, nyolc darabos sorozat egyik darabja lehet, amit a Codex Atlanticus is említ.

A Metropolitan Múzeum szakértője, Carmen C. Bambacht szerint az alkotó személye annak ellenére is vitathatatlan, hogy a kép 20. század előtti birtoklásának története ismeretlen. "Nyomon követhető a vázlaton, hogy milyen sokszor változott meg a művész elképzelése. Látható, hogy mennyi energiával ábrázolja a testet. Ebben Leonardo dühodt spontaneitása érhető tetten" - mondta a New York Timesnak.

A képet előtte vizsgáló független tanácsadó, Patrick de Bayser pedig arra jutott, hogy a képet balkezes alkotó készíthette. Leonardo is balkezes volt.

Bambach szerint a rajz 1482 és 1485 között, Leonardo korai, milánói évei idején készülhetett, amikor a Sziklás Madonna első változatát is festette. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.