Rodrigo Duterte elismerte, hogy saját kezűleg végzett ki embereket, amikor polgármester volt

A Fülöp-szigeteki elnök elismerte, hogy mikor Davao polgármestere volt, néha saját kezűleg ölt meg olyanokat, akiket bűnözőnek gondolt. Ahogy ő mondta, felpattant a motorjára, és kereste a bajt.

Fotó: AFP/Richel Umel

Júniusi hivatalba lépése után Rodrigo Duterte engedélyezte, hogy a rendőrök vagy akik csak kedvet kapnak hozzá, bárkit megöljenek, akit drogkereskedelemmel vádolnak. Az elnök pedig biztosítja, hogy senkit sem vonnak majd felelősségre ezért. Azóta közel ötezer ember halt már meg tisztázatlan körülmények között.

Egy dílerkedés gyanúja miatt kivégzett férfi Manilában - Fotó: AFP/Noel Celis

Az elnök hétfőn azt mondta, a helyi rendőröket akarta biztatni a gyilkosságokkal. „Csak meg akartam mutatni a fiúknak, hogy ha én képes vagyok rá, akkor nekik miért ne menne” - nyilatkozta az AFP-nek.

Azt mondta, mikor a városban járőrözött, direkt kereste a bajt, hogy ölni tudjon. Duterte októberben Hitlerhez hasonlította magát, és bejelentette, hogy boldogan kivégezné az ország hárommillió drogfüggőjét. Később a Hitler hasonlat miatt bocsánatot kért, és azzal korrigált, hogy a hárommillió ember kiirtásán volt a hangsúly. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.