Beszélhet Trump amit akar, az USA orrba-szájba telepíti a napelemes rendszereket

napelem
2016 december 15., 06:50

Miközben Trump szerint a globális felmelegedés teóriája csak a kínaiak csínye, az amerikaiak azért mintha annyira nem igazán bíznának a fosszilis energiahordozók új hajnalában. 2016. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 191%-kal többet, vagyis csaknem háromszoros mennyiségű új kapacitást helyeztek üzembe napelemes energia-termelő rendszerből az USÁ-ban. Ez nominálisan 4,143 GW csúcskapacitást jelent (két Paks, ha épp süt a nap).

Az idei harmadik negyedév oszlopa csaknem háromszor olyan magas, mint a tavalyi július-augusztus-szeptemberé
photo_camera Az idei harmadik negyedév oszlopa az utolsó: teccenek látni, csaknem háromszor olyan magas, mint a tavalyi július-augusztus-szeptemberé

Az elképesztő ütemű növekedést elsősorban a napelemes rendszerek drasztikus árzuhanása hajtja. A fenti grafikonból viszont látható, hogy bár egyre több háztartás vagy kisebb cég számára jelent belátható időn belül megtérülő beruházást a napenergia kihasználása, a látványos növekedést nem ezek a kistermelők érték el a szolár iparágban. A boom a nagyberuházásoknak, az úgynevezett "utility-scale", ipari léptékű napelem-parkok térnyerésének köszönhető. (A szakterminológia az 1 MW csúcsteljesítmény feletti, hálózatra kötött rendszereket érti utility kategória alatt.)

A negyedik negyedévre volumenében a harmadik negyedévnél még több új napelemes kapacitás kiépítése várható, 2015. utolsó három hónapjához képest plusz 88% az előrejelzés. Így 2016-ban összességében valahol 12-14 GW körüli új kapacitással zárhatja az évet az amerikai napelemes ipar.

Zuhan az ár, nő a kereslet
photo_camera Zuhan az ár, nő a kereslet

A jövőben még intenzívebb növekedést jósolnak a piaci elemzők, ami vicces módon Trump ellenkezése dacára pont az ő egyik legfőbb deklarált célját, új munkahelyek teremtését is szolgálja. 2010-hez képest 2016-ra megduplázódott az iparágban dolgozók száma (jelenleg csaknem 210 ezer amerikainak ad munkát a szoláripar), 2020-ra pedig újabb duplázást, 420 ezer napelemmel kapcsolatos munkahelyet prognosztizálnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.