Nagy pofont kapott a Quaestor-vád

jog
2016 december 15., 12:35
comments 138

Ha létezik olyan, hogy névleges ügyvezetés, akkor szeretném kérni védencem felmentését

– mondta az ügyvéd, aki Tarsolyné Rónaszéki Erikát, a Quaestor-ügy másodrendű vádlottját képviseli, a 210 milliárdos csalás körül forgó ügy csütörtöki tárgyalási napján.

Ezzel arra a lehetetlen helyzetre mutatott rá az ügyvéd, ami az egyik igazságügyi szakértő körül alakult ki: a szakértő azzal védekezett, hogy ugyan összeférhetetlen lenne a szerepvállalása, de ő csak névleges ügyvezetést végzett a Quaestor felszámolójának, ezért tulajdonképpen nem is összeférhetetlen. Az ügyészség viszont azt képviseli a vádiratban éppen Tarsolynéval szemben, hogy hiába védekezik, nincs olyan, hogy névleges ügyvezetés.

Bakó Anikó igazságügyi pénzügyi szakértő ugyanis annak a cégnek volt az ügyvezetője 2012 és 2014 között – a Kvantál Kft.-nek –, amelyik 2015 közepe óta a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Kft. felszámolója is egyben, ehhez képest ő volt a társszerzője annak az igazságügyi jelentésnek, ami a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó pénzügyi helyzetét tárta fel. Sőt, konkrétan ugyanaz a felszámoló és az igazságügyi szakértő email-címe, és még arra is találtak jelzéseket, hogy a Kvantál Kft. ismerte a Quaestor-ügy vádiratát, egy polgári perben ugyanis ebből idézgettek.

Ezt összeférhetetlenség miatt támadták a Quaestor-ügy vádlottjainak ügyvédei, és kérték a szakvélemény elvetését.

(További érdekesség, hogy a Kvantál Kft. már azelőtt elkezdett a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó körül dolgozni, mielőtt "elektronikus sorsoláson" kiválaszották volna felszámolónak.)

Bakó azt mondta a tárgyaláson, hogy nem végzett valódi munkát a Kvantál ügyvezetőjeként, csak névleges ügyvezető volt. Erre viszont azzal válaszoltak az ügyvédek, hogy ha nem végzett valódi munkát, akkor hiányoznak a szakértő engedélyéhez szükséges feltételek.

A bíróság némi tanakodás után arra jutott, hogy

összeférhetetlenség miatt kizárja a szakértőt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az általa részben összerakott – egyébként igen profi – anyagot nem lehet felhasználni a bizonyítékok között, ami miatt nagyot gyengül a vád. A szakvéleményt újra kell írni, ami nem kis munka: a mostaniban a nyomozati iratok között lévő elszámolás szerint 1673 munkaóra van.

Az ügyészség és a szakértő fellebbezett a döntéssel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.