Négyezer embert buszoztatnak ki a rommá lőtt Aleppóból

A szír állami tévé felvételei szerint megkezdődött a Kelet-Aleppóban maradt civilek és felkelők evakuálása. A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az első konvoj már elérte a felkelők által ellenőrzött, nyugati területeket. A civil túlélők és a lázadók evakuálásának eredetileg szerdán reggel kellett volna megkezdődnie, de az ideiglenes tűzszünet akkor összeomlott.

Fotó: AFP/George Ourfalian

Négy évig tartó harcok után az orosz hadsereg által támogatott szír kormányerőknek a héten sikerült szinte minden városrészt elfogllaniuk a felkelőktől. Ez jelentős győzelmet jelent Bassár el-Aszad elénök számára, aki történelmi jelentőségűnek nevezte „Aleppo felszabadítását”.

A Kelet-Aleppóból menekülő civilek - Fotó: AFP/Abdulfetah Huseyin/Anadolu Agency

A szír állami tévé beszámolója szerint csütörtökön négyezer civilt és felkelőt buszoztatnak ki a területről. Az orosz közvetítők szerint a szír kormányerők garantálják az önként távozók biztonságát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a civileket, sebesülteket és felkelőket a szomszédos Idlib tartományba szállítják, aminek nagyobb részét még mindig a Jabhat Fateh al-Sham nevű, felkelő csoport ellenőriz. Az oroszok bejelentették, hogy egy 21 kilométeres humanitárius folyosót hoztak létre. (BBC)