Szociális otthon lesz Hitler szülőházából

Miután Adolf Hitler braunaui szülőháza az osztrák állam tulajdonába került, levették a napirendről az épület lebontását.

Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi vezető Wolfgang Sobotkával, az osztrák belügyminiszterrel és Braunau polgármesterével, Johannes Waidbacherrel folytatott csütörtöki megbeszélése után azt mondta, hogy az épületet felújítják és szociális célokra fogják majd használni, mégpedig a Lebenshilfe segélyszervezet tartományi képviseletének fogják felajánlani.

(MANFRED FESL / APA / AFP)

A megbeszélés után Wolfgang Sobotka azt mondta, a ház lebontása olyan lenne, mintha ki akarnának törölni egy kellemetlen fejezetet a történelmükből. Hozzátette, hogy az épület szociális célú felhasználása egy olyan életigenlő jel, ami emléket állít a nácik áldozatainak és egyértelműen szemben áll a Hitler által elkövetett bűnökkel.

Az osztrák képviselőház nagy többséggel szavazta meg szerda este a kisajátítást. A tulajdonosnak fizetendő kártérítés összege nem ismert.

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és kulturális központot alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki aztán bérbe adta. Működött a benne iskola és bank is, majd 1972-ben az állam vette ki, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont.

Az épület azóta áll üresen, de a tulajdonosa így is jól keres keres vele, mivel a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizet neki a Die Presse című osztrák lap korábbi híre szerint.

Korábban az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást. (Die Presse/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.