Merkel keményen nekiment az oroszoknak Aleppó ügyében

AFP PHOTO / George OURFALIAN

Merkel kijelentette, hogy a háborús bűncselekmények elkövetőit meg kell büntetni. Kelet-Aleppó polgármesterének híradása az ostromlott város és lakossága helyzetéről "nagyon nyomasztó" volt - tette hozzá.

A csúcstalálkozó után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: az EU minden diplomáciai erőfeszítést megtesz azért, hogy az aleppói humanitárius segélyszállítmányok célba jussanak. Francois Hollande francia elnök pedig azt mondta, hogy az Oroszország elleni szankciók az "újra megnyitható" lehetőségek közé tartoznak. Az Európai Unió mindig politikai megoldásra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de ő rendre elutasította azt - fogalmazott. Hollande ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy Moszkva megvétózzon egy humanitárius megoldást.

Theresa May brit kormányfő az ülést követően újságíróknak elmondta, az uniós vezetők az ostromlott Aleppó városa polgárainak kimenekítésének biztosítását tartották legsürgetőbb feladatuknak. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, valamint az aleppói tragédia felelősségén osztozó Oroszországnak és Iránnak biztosítania kell, hogy az ENSZ evakuálhassa a civil lakosságot a városból - húzta alá.

Theresa May elmondta, Kelet-Aleppó polgármestere, aki csütörtökön Brüsszelbe látogatott, azt az üzenetet hagyta az uniós vezetőknek, hogy az elveszetteket már nem lehet visszahozni az élők sorába, de még meg lehet menteni azokat, akik életben maradtak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.