Módosította a kormány a temetések szabályait

Pénteken módosították temetkezéseket szabályozó kormányrendeletet, aminek értelmében koporsós temetésnél a halottat a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest folyamatos hűtése biztosított, 15 napon belül el kell temetni.

Csak akkor lehet 15 napon túli koporsós temetést is lehet kérni, ha a holttestnek az eltemetésig történő hűtése folyamatosan biztosított és ezt a temetés helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal. Ugyanakkor a jogszabály megjegyzi, hogy a járási hivatal engedélye legfeljebb a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 45. napig szólhat. Utána mindenképpen meg kell történnie a koporsós temetésnek.

Más határidők vonatkoznak a hamvasztásos szertartásokra. A hamvakat a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni vagy az eltemetésre kötelezettnek ki kell adni. Ha az eltemetésre kötelezett valamiért nem gondosodik a  hamvak elhelyezéséről, a  hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál az eltemettetésre kötelezett költségére az urna temetési helyre történő elhelyezését. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.