Módosította a kormány a temetések szabályait

gyász
2016 december 16., 20:24
comments 104

Pénteken módosították temetkezéseket szabályozó kormányrendeletet, aminek értelmében koporsós temetésnél a halottat a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest folyamatos hűtése biztosított, 15 napon belül el kell temetni.

Csak akkor lehet 15 napon túli koporsós temetést is lehet kérni, ha a holttestnek az eltemetésig történő hűtése folyamatosan biztosított és ezt a temetés helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal. Ugyanakkor a jogszabály megjegyzi, hogy a járási hivatal engedélye legfeljebb a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 45. napig szólhat. Utána mindenképpen meg kell történnie a koporsós temetésnek.

Más határidők vonatkoznak a hamvasztásos szertartásokra. A hamvakat a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni vagy az eltemetésre kötelezettnek ki kell adni. Ha az eltemetésre kötelezett valamiért nem gondosodik a  hamvak elhelyezéséről, a  hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál az eltemettetésre kötelezett költségére az urna temetési helyre történő elhelyezését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.