Kína visszaadja az elfogott amerikai tengeri drónt, de sajnálják, hogy Donald Trump is úgy érezte, le kell írnia a gondolatait az üggyel kapcsolatban a Twitterre

2016 december 17., szombat 16:32
64

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy hajlandóak visszaszolgáltatni az Egyesült Államoknak azt a tengeri drónt, amit a héten fogtak el a Dél-kínai-tengeren. A kínai haditengerészet először személyzet nélküli kém-tengeralattjáróról beszélt, de az amerikai kormány szerint a drón csak tudományos adatokat gyűjtött nemzetközi vizeken. A dologból azért lett diplomáciai incidens, mert a drónt érzékeny területen fogták el: a Dél-kínai-tenger egyes vidékei ugyanis vitatott hovatartozásúak. Egyszerre több állam is pályázik rájuk, katonailag azonban Kína tartja ellenőrzése alatt a vidéket, és az utóbbi hónapokban nagyon harapós hangulatba kerültek, ha bárki firtatni kezdte, hogy mit csinálnak arrafelé a kínai hadihajók.

Ehhez hasonló drónt foghattak el a kínaiak. Ez egy 2002-es kép. (AFP PHOTO / US NAVY / HANDOUT) Fotó: HANDOUT

A kínai védelmi minisztérium szerint napok óta intenzíven tárgyaltak az amerikai kormánnyal az eszköz visszaadásáról, azonban

nem javított a helyzeten, hogy az amerikaiak egyoldalúan és nyíltan médiafelhajtást keltettek az ügy körül.

A kínai kormány ezzel Donald Trump megválasztott amerikai elnök szombati Twitter-posztjára célzott, amiben Trump élesen kikelt a kínaiak eljárása ellen. Az amerikai és a brit média nagyon hamar felkapta a tweetet, mert Trump a poszt első verziójában gépelési hibát ejtett: az unprecedented, azaz példátlan szó helyett unpresidentedet írt, ami nagyjából azt jelenti, hogy elnöktelen.


Később Trump törölte a posztot, majd újra publikálta, ezúttal elgépelés nélkül.

A kínaiakat nem csak az sértette meg, hogy Trump lopással vádolta őket, hanem azzal is gondjuk van, hogy a megválasztott elnök a választási győzelme óta egyre hevesebben bírálja a kínai kormányt, előrevetítve, hogy elnökként komoly diplomáciai összetűzéseket is előidézhet majd a két ország között.

Trumpot a mérges tweet után Obama elnök is óva intette attól, hogy elnökként a totális szembenállásra alapozza a Kína-politikáját, mert annak nem lesz jó vége. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt