Több vagyona van Trump-kormány 17 tagjának, mint Amerika egyharmadának

2016 december 17., szombat 11:34
165

A Quartz összeszámolta, mennyit keres az a 17 miniszter és más kormánytisztviselő, aki Donald Trump elnöksége alatt az amerikai kormány bázisát képviseli majd. Teljes vagyonuk 9,5 milliárd dollár (kb. 2 839 milliárd forint), ami több, mint a 43 millió legszegényebb amerikai háztartás vagyona együttvéve.

Ez sokkoló adat, tekintve, hogy Amerikában körülbelül 126 millió háztartás létezik, vagyis a teljes lakosság egyharmadának vagyonán a kormányban 17 ember osztozik.

Ha nem az átlagos, hanem tehetősebb családokat nézzük, még mindig elképesztő, mennyire gazdag emberek veszik körül az új elnököt. Ha az amerikai háztartások vagyoni helyzetének mediánját nézzük, ami évente körülbelül 83 200 dollárra tehető (kb. 24,8 millió forint), még így is 120 ezer ilyen amerikai háztartás összes pénzét kellene összehordani, hogy hogy ugyanannyit kapjunk, mint a négy leggazdagabb kormánytag (Betsy DeVos, Wilbur Ross Jr., Linda McMahon és Rex Tillerson) teljes vagyona.

A lap 2013-as felmérésekből dolgozott, így nem beszélhetünk tűpontos adatokról, de az arányok valószínűleg stimmelnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt