Julian Assange szerint nem zárható ki, hogy tényleg az oroszok szivárogtattak ki ezt-azt a demokratákról

Julian Assange, a Wikileaks alapítója és vezére továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy kiszivárogtató oldala nem lett titkosszolgálati játszmák terepe. A Wikileaks októberben és novemberben napi rendszerességgel szivárogtatott ki olyan emaileket, amelyeket az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint orosz hackerek lophattak el a Demokrata Párt szervereiről és vezető demokrata politikusok emailfiókjából.

De az újságírókat szerinte is megtéveszthették az orosz kémek. Donald Trump szívbéli jóbarátja, Sean Hannity rádióműsorában állította, hogy például a Gawker és a The Hill orosz kémektől kaphatta a kiszivárogtatott dokumentumokat. A két szerkesztőség a magát Guccifer 2.0-nak nevező és románnak valló hackertől kapta a leveleket. Guccifer 2.0-ról azóta kiderült, hogy szinte biztosan nem román, és valószínűleg még csak nem is egy ember.

“Hogy ki lehet ezek mögött, azt nem tudjuk. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek az oroszoktól vannak. De bizonyos szempontból túlontúl is úgy tűnuk, hogy oroszok” - mondta. Azt viszont továbbra is határozottan állítja, hogy a Wikileaks nem az oroszoktól kapta meg az emaileket. (Via The Hill. Címlapképünkön Julian Assange macskája látható.)