18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Rálőttek Oroszország ankarai nagykövetére, súlyosan megsebesült

Tbg
külföld
2016 december 19., 16:40
comments 229

Rálőttek Oroszország ankarai nagykövetére, aki súlyosan megsebesült, jelentette az NTV török hírtelevízió. A nagykövetet azonnal kórházba szállították.

photo_camera Anton Kralov a kiállítást nyitja meg éppen, a lövés ezután érte. (Fotó: AFP/Ecenur Colak/Anadolu Agency)

Egy ismeretlen fegyveres betört az ankarai kortárs művészetek galériájába, ahol Andrej Karlov orosz nagykövet mondott megnyitó beszédet az "Oroszország török szemmel" nevet viselő fotókiállítás alkalmából.

Szemtanúk szerint a férfi hátulról lőtt rá a diplomatára, aki a földre zuhant. A támadásban többen is megsérültek.

Az orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a támadó azt kiáltotta: "Takarodjatok!"

A BBC ugyanakkor azt írja, a támadó azt kiabálta, „Ne feledkezzetek meg Aleppóról, ne feledkezzetek meg Szíriáról!”, majd felhangzott az Allah akbár kiáltás is.

A lövés pillanatáról videófelvétel is készült:

Az épület környékét lezárták:

A merénylet után Ankarában (Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency)
photo_camera A merénylet után Ankarában (Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency)
A merénylet után Ankarában (Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency)
photo_camera A merénylet után Ankarában (Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency)

A török Hürriyet fotót is közölt az eset utáni pillanatokról, amelyen látszik a fegyveres és a fekvő diplomata, illetve 3 másik alak.

Karlovot kórházba szállították, állapota kritikus.

A Reuters médiabeszámolókra azt írja, a török különleges erők körülvették az épületet, ahonnan lövöldözést hallottak. Állítólag a támadót ártalmatlanították.

Moszkvában bejelentették, hogy a külügyminisztérium hamarosan nyilatkozatot tesz közzé.

Törökország és Oroszország viszonya jó ideje feszült, a szomszédos Szíriában dúló polgárháborúban ellentétes oldalon állnak: Bassár el-Aszad rendszerét az oroszok katonailag is támogatják, míg Törökország szembenálló, bár nem háborús fél.

Orosz katonai segítséggel jelenleg is intenzív harcok dúlnak Aleppóban, ahonnan próbálják a civileket kimenekíteni, mielőtt végső csapárt mérnének a kormányzati erők a lázadók által elfoglalt keleti városrészre.

A merénylet elkövetését egyelőre semmelyik szervezet sem vállalta magára. Törökországban az utóbbi időszakban az ISIS katonái hajtottak végre merényleteket. (MTI/Reuters/TASZSZ/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.