A magyar püspökök szeptemberben megírták a Vatikánnak, hogy befogadnak menekülteket, a körmendi plébános mellett mégsem állnak ki

Tbg
egyház
2016 december 21., 07:40

Egészen furcsa kettős játékot játszik a menekültekkel kapcsolatban a Magyar Katolikus Egyház.

Miközben a menekülteket befogadó körmendi plébános mellett nem állnak ki, a Vatikánnak, egészen pontosan Ferenc pápának írt levelükben mégis azzal „büszkélkedtek”, követni fogják az egyház fejének felhívását, és segítenek a rászorulókon.

„A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában. Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján, és megjelöli a cselekvés helyes irányát!”

- szól a levél, amit 2015. szeptember 17-én szignózott Erdő Péter érsek és Veres András püspök, a kar elnöke.

Ehhez képest a Katolikus Karitasz igazgatója, Écsy Gábor kifejezetten rosszallotta Németh Zoltán lépését, amikor a Szemléleknek adott interjújában így fogalmazott:

„-Nem gondolom, hogy létszükségleti megoldás volt ez a lépés, szerintem nem járt el bölcsen a plébános. Olyan ez, mint amikor valakinek zsíros kenyeret kínálnak, de ő vajasat szeretne enni. Biztosan melegebb van a plébánián, de a többség a táborban maradt. Látható, hogy nincs szó megfagyásról, éhezésről.”

Écsy Gábor mindezt egyébként úgy nyilatkozta, hogy be se mehetett a körmendi táborba, ahol a fagy és a mínuszok ellenére is sátorokban táboroztatják a menedékkérőket, de ennek ellenére meg van győződve arról, hogy kielégítőek a körülmények.

Németh Zoltán viszont másképp látja, és éppen azért kezdett a menekültek befogadásába, hogy ne legyen olyan rossz híre Magyarországnak.

Nyugati katolikus körökből - Svájcból, Ausztriából – ugyanis ilyen visszajelzéseket kapott.

„Egyre nehezebb védeni azt az állítást, hogy nem vagyunk idegengyűlölők. Ausztria itt van karnyújtásnyira, óriási a kontraszt”

- nyilakozta Németh Zoltán, aki éppen azért várja a támogatást a püspöki kartól, mert egyedül nehéz a kiállás a menekültek ellen tudatosan, államilag felhergelt közvélemény miatt, ám nyíltan még nem kapott támogatást a magyar egyháztól.

„Egy püspökkel beszéltem, aki mellettem áll, ő maga is gondolkodik hasonló befogadáson. Más közvetlen megkeresést nem kaptam, pedig örülnék, ha egyházi vezetőinktől megerősítést kapnék.”

A háttérben az lehet, hogy a magyar államtól anyagilag függő katolikus egyház nem mer szembe menni az állami állásponttal, miközben a Vatikán iránymutatását sem meri megtagadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.