A török származású, muszlim, szociáldemokrata Sevil Shhaideh lesz Románia első miniszterelnöknője

Sevil Shhaideh 52 éves közgazdászt, volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra Romániában a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfővel folytatott kormányalakítási konzultáció alkalmával.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt mondta, a választásokon szerzett több mint 45 százalékos támogatás után „legitim” módon magának kérhette volna a posztot, de tekintettel arra, hogy ebben egy hatályos törvény és az államfő ellenkezése megakadályozza, olyan embert jelölt, akinek a kormányzati tevékenységéért pártelnökként felelősséget tud vállalni.

A romániai muszlim közösségből származó Sevil Shhaideh 2015 májusától fél éven át vezette a fejlesztési minisztériumot, miután az elődje, Dragnea lemondott. Shhaideh korábban államtitkár volt a minisztériumban.

Dragnea nem titkolta: alkotmányellenesnek tartja azt a törvényt, ami – priusza miatt – „egyelőre” megfosztja őt attól a lehetőségtől, hogy magának igényelje a miniszterelnöki posztot, ezzel is jelezve, hogy ideiglenes megoldásnak tekinti bizalmi emberének várható miniszterelnöki kinevezését.

Ezt azzal indokolta, hogy nem háríthatja el magáról azt a hatalmas felelősséget, amit a választók bizalma jelent neki, ezért olyan jelöltet keresett, aki dolgozni, a PSD programját végrehajtani „megy a kormánypalotába”, nem azért, hogy személyes politikai ambícióit érvényesítse.

Ha Klaus Iohannis elfogadja a PSD javaslatát, és őt bízza meg kormányalakítással, Sevil Shhaideh lesz Románia első női miniszterelnöke.

Ő volt az első olyan miniszter is, aki nem a Bibliára, hanem a Koránra esküdött fel, amikor kinevezték.

Sevil Shhaideh (Forrás: Youtube)

Shhaideh miniszteri kinevezése alkalmával Dragnea tagadta azt a sajtóértesülést, hogy násznagy lett volna munkatársa esküvőjén, mert a „muszlimoknál nincs násznagy”, ő tanúként volt jelen az esküvőn.

A PSD elnöke a liberális ALDE társelnökeivel együtt jelent meg szerdán az elnöki hivatalban, ahova Klaus Iohannis államfő kormányalakítási tárgyalásra hívta a pártokat, ezzel is jelezve, hogy Shhaideh a parlamenti mandátumok 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE koalíció közös jelöltje.

A román államfő csütörtökön is folytatja az egyeztetéseket a pártok vezetőivel, és várhatóan csak azután jelenti be, kit bíz meg kormányalakítással.

Romániában főleg a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában él őshonos (török, tatár) muszlim közösség. A 2011-es népszámláláson közel 65 ezren vallották magukat muszlim vallásúnak Romániában. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.