Mocorog a szupervulkán Nápoly alatt

2016 december 22., csütörtök 6:07
94

A szupervulkán nem egy B-kategóriás horror főszereplője, hanem létező tudományos kategória, a Wikipedia elég szépen összefoglalja, miről is van szó:

"A szupervulkán olyan tűzhányó, amely egy kitörés alkalmával képes több mint 1000 km³ anyagot kilövellni. Ez több ezerszer nagyobb a normál vulkánkitöréseknél. Szupervulkán egyrészt akkor tud létrejönni, amikor egy forrópontnál (hotspot) a földköpenyben a földkéregig fölemelkedő magma képtelen áttörni a földkérget, így a nyomás hatalmasra nő, és egyre növekvő magmakamrát alakít ki, amíg végül a kéreg nem tud ellenállni ennek (ez a helyzet a Yellowstone-kaldera esetében); másrészt ki tud alakulni konvergens (ütköző) lemezszegélynél is (például a Toba)."

Szupervulkánkitörésből mindössze párat ismerni az elmúlt évezredekből, és egy jobb is így, mivel óriási pusztítás, valamint az időjárásban beállt tartós változások követték ezeket.

Michael Wutky festménye Olaszországból, 1780-as évek

Ehhez képest most kevéssé jó hírekkel szoltált tudósok egy csapata, akik a Nature-ben jelentettek meg egy tanulmányt arról, hogy a Nápoly közelében fekvő Campi Flegrei, azaz Flegrei-mezőknél elhelyezkedő katlan közel került egy olyan kritikus ponthoz, amikor akkora nyomás alakulhat ki, ami potenciálisan kitöréshez vezethet.

A vulkánkitöréseket megjósolni amúgy mindig is kifejezetten nehéz feladatnak számított, és tudják ezt a témával foglalkozó szakemberek is. A tanulmány vezető szerzője, Giovanni Chiodini sem tudja megmondani, hogy lesz-e kitörés. Ugyanakkor az biztos, hogy a témával mindenképp foglalkozni kell, egy potenciális kitörés 500 ezer ember életét sodorná közvetlen életveszélybe.

Vulkánfigyelés Olaszországban (PH.CONTROLUCE/SALVATORE LAPORTA) Fotó: SALVATORE LAPORTA

A térségben az utolsó nagy kitörés 1538-ban történt, nyolc napig tartott és akkor keletkezett a Monte Nuovo 135 méter magas kúpja.

Maga a katlan amúgy 39 ezer éves, egy olyan kitörés során jött létre, ami nagyobb erejű lehetett, mint bármi a kontinens elmúlt 200 ezer évéből.

A Campi Flegrei terület az utóbbi időben érezhetően nyugtalan, egyre több mozgást figyeltek meg a föld alól az elmúlt évtizedben. Az olasz hatóságok ezért 2012-ben a szupervulkán-jelzőrendszerben a zöld, azaz csendes kategóriáról sárgává változtatták a helyzetértékelésüket. A sárga leginkább azt jelenti, hogy komolyabb tudományos figyelmet kell szentelni arra, ami a térségben történik. (Washington Post, Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt