Mostantól egész Aleppót a szír kormány ellenőrzi

külföld
2016 december 22., 20:47
comments 92

Teljes egészében visszafoglalta a szíriai hadsereg az északi Aleppót, jelentette be a hadsereg csütörtökön közleményben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy az utolsó felkelőket és polgári személyeket szállító konvoj is elhagyta a korábban a lázadók ellenőrzése alatt tartott területet.

Fotó: AFP/Beha el Halebi/Anadolu Agency
photo_camera Fotó: AFP/Beha el Halebi/Anadolu Agency

Az elmúlt egy hétben legalább 34 ezer civilt és lázadót evakuáltak a szétlőtt városból. Az ENSZ megfigyelői szerint az elszállításra váró embereknek sokszor órákig kellett várniuk a fagyponthoz közeli hőmérsékletben, az erős szél és a havazás pedig sokat lassított a folyamaton.

Az Aleppóból kimenekített civilek megérkeznek a lázadók által ellenőrzött Khan al-Assal régióba -Fotó: AFP/Baraa Al-Halabi
photo_camera Az Aleppóból kimenekített civilek megérkeznek a lázadók által ellenőrzött Khan al-Assal régióba -Fotó: AFP/Baraa Al-Halabi

A hadsereg közleménye szerint a győzelem stratégiai fordulatot jelent a polgárháborúban. A szír hadsereg parancsnoksága kiemelte, hogy hogy folytatja a kiszabott feladatot mindaddig, „amíg helyre nem állítja a stabilitást a haza minden csücskében”. A hadsereg felszólított mindenkit, hogy vonja le a tanulságot és tegye le a fegyvert.Fotó: AFP/Ahmed Al Ahmed / Anadolu Agency

A hadsereg az oroszok és az irániak támogatásával november 15-én indított nagyszabású légi és szárazföldi offenzívát Aleppó lázadó kézen lévő, a kormányerők által július óta ostromlott negyedei ellen. November 26-án elfoglalták Aleppó legnagyobb negyedét, Maszaken Hananót, amely elsőként került a lázadók ellenőrzése alá 2012 nyarán. Fotó: AFP/George OurfalianNovember végén Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős főtitkárhelyettese aggasztónak nevezte az aleppói helyzetet. Figyelmeztetett, hogy az élelmiszerkészletek gyakorlatilag kimerültek, és Kelet-Aleppó egy óriási temetővé válhat.

December 6-án a kormánypárti csapatok iráni és libanoni harcosok támogatásával nyolc negyedet foglaltak vissza Kelet-Aleppó központi részében - közölte az OSHD. Másnap a rezsim harc nélkül visszafoglalta az óvárost.

December 10-én John Kerry amerikai külügyminiszter emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolta meg a damaszkuszi kormányt.
December 12-én egy katonai vezető bejelentette, hogy a hadművelet végső szakaszába lépett, a lázadók csupán régi területük tíz százalékát ellenőrzik. Több mint 10 ezer polgári személy menekült el a lázadó negyedekből. December 15-én megkezdték az első evakuálásokat. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.