Már öt megyében is felbukkant a H5N8

A hét elején Hajdú-Bihar megyében, egy Pród község közelében található libatelepen azonosították a Magyarországon eddig is megtalálható H5N8 madárinfluenza vírust, ami emberre továbbra sem jelent veszélyt – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos az MTI-vel.

A fertőzött állományt, több mint 10 ezer állatot leölték, a telepet fertőtlenítetté. A telep körül egy 3 és egy 10 km-es védő és megfigyelési zónát alakítottak ki. A zónában található állattartó telepek állományát állatorvosok megvizsgálják, ha probléma van, intézkednek. A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását is az eset miatt.

Bognár szerint minden állattartó 100 százalékos állami kártalanításra jogosult, ahol a hatóságnak madárinfluenza miatt intézkednie kell, és betartott minden állategészség-ügyi szabályt, különösen a zárt tartást.

A kártalanítást a járási hivatalok végzik közigazgatási eljárásban, a gazdálkodók 60 napon belül számíthatnak a fizetésre. A novemberi járványokhoz kapcsolódóan már az idén több mint 1 milliárd forint kártalanítást fizetnek ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint eddig a baromfi zártan tartásának kötelezettségét Hajdú-Bihar megyén kívül Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre terjesztették ki. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.