Megadták magukat a líbiai gépeltérítők

Vérontás nélkül ért véget a máltai túszdráma és gépeltérítési akció. Két férfi pénteken kézigránéáttal fenyegetőzve hatalmába kerített egy líbiai belföldi légijáratot, és Máltára irányította. A gépeltérítők péntek délután elengedték túszaikat, megadták magukat, és politikai menedékjogot kértek Máltán.

A túszok szabadon engedése (Fotó: Matthew Mirabelli / Malta / AFP)

A TNM máltai televízió élő adásában látni lehetett, amint a gépeltérítők elhagyják a gépet, és katonák megbilincselik őket. A televízió korábban úgy értesült, hogy a két légi kalóznál kézigránátok voltak. Valamennyi járatot elirányítottak a máltai nemzetközi repülőtérről, a felszállópályára mentőcsapatokat és túsztárgyalókat küldtek.

Az Afriqiyah Airways líbiai légitársaság eredetileg Szabhából Tripoliba tartó gépét, egy Airbus A320-ast péntek délelőtt térítették el. A légitársaság közlése szerint a gép fedélzetén 118 ember – 111 utas és a személyzet – tartózkodott. Az utasok között 82 férfi, 28 nő és egy gyermek volt.

A géprablók először 65 embert engedtek el, majd 44 további túszt bocsátottak szabadon, végül a személyzettel együtt elhagyták a gépet. A nemzetközileg elismert líbiai kormány (mert a kissé anarchikus állapotok között van egy nem elismert kormány is az országban) is megerősítette, hogy gépeltérítés történt.

Az eltérített gép pilótája, Ali Milad a Líbia Channel televíziónak elmondta, hogy a légi kalózok először Rómában akartak leszállni. A húszas éveiben járó két líbiai férfi Európában akart politikai menedékjogot kérni. Az egyik géprabló Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor szellemiségét követő párt vezetőjének mondta magát a líbiai tévének adott nyilatkozatában. A férfi, aki Musza Saha néven azonosította magát, telefonon adott nyilatkozatában közölte, hogy ő vezeti az el-Fateh al-Dzsadíd (Az Új el-Fateh) nevű pártot. Kadhafi korábban Fatehnek nevezte el a szeptember hónapot, 1969-ben ugyanis e hónapban jutott államcsínnyel hatalomra.

A kőolajban gazdag észak-afrikai Líbia mély káoszba süllyedt Kadhafi-ellenes forradalom 2011-es kitörése, győzelme, és a diktátor meggyilkolása után.

Az utolsó jelentős gépeltérítés 1985-ben történt Máltán, akkor palesztinok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi repülőgépet. Egyiptomi kommandósok megrohamozták a járművet, az akcióban több tucat ember életét vesztette.

Annyiban is ironikus vagy ha úgy vesszük, stílusos egy kadhafista párt alapítása gépeltérítéssel, hogy minden idők egyik legsúlyosabb, személyszállító repülőgép ellen elkövetett merényletét, az úgynevezett Lockerbie-katasztrófát maga Kadhafi szerveztette a líbiai titkosszolgálattal. A Pan Am 103-as számú járatát a skóciai Lockerbie város felett robbantották fel 259 emberrel a fedélzetén 1988 december 21-én; a gépen ülők mind meghaltak, további 11 embert pedig az aláhulló roncsok öltek meg. (via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.