Meghalt Franca Sozzani, az olasz Vogue legendás főszerkesztője

2016 december 23., péntek 13:56
10

Egy éven át tartó rákbetegség után csütörtökön Milánóban 66 éves korában meghalt Franca Sozzani, a nemzetközi divatvilág legendás alakja, aki 28 éven át volt az olasz Vogue főszerkesztője. Januárban lett volna 67 éves.

Az olasz Vogue élén 1988 óta állt. Az Il Post olasz lap szerint talán nem ismerték annyian a nevét a világon, mint Anna Wintourét, az amerikai Vogue főszerkesztőjét, de Franca Sozzani az olasz divatvilág legmeghatározóbb alakja volt.

Wintour így írt róla a Vogue-ban:

„Ő volt a legszorgalmasabb ember, akit ismertem, irigylésre méltó, mennyi mindennel volt képes egyszerre foglalkozni.”

Októberi hír egyébként, hogy Wintour lánya, Bee Shaffer és Sozzani fia, Francesco Carrozzini, állítólag járnak.

Franca Sozzani a fiával, Francescóval szeptember 2-án a Velencei Filmfesztiválon (Fotó: Tiziana Fabi / AFP) Fotó: TIZIANA FABI

Marc Jacobs divattervező az Instagramon azt írta: „Hiányozni fog az a hihetetlen sok ötlet és munka, amivel a divat világát gazdagította.”

Világhírű fotósokkal (többek között Bruce Weberrel, Paolo Roversivel és Steven Meisellel) dolgozott együtt annak a magazinnak, aminek a látványvilága nem egyszer provokált vitákat:

  • 2005-ben olyan fotózást szervezett, amiben plasztikai műtéten átesett modellek szerepeltek.
  • 2008-ban teljesen fekete-fehér számot adott ki, benne kizárólag fekete bőrű modellekkel, ez volt a The Black Issue, amit háromszor kellett újranyomni.
  • 2011-ben plus size számot jelentetett meg.
  • Sozzani volt az első, aki valóságshow-sztárt tett címlapra, Kim Kardashiant, ezzel két évvel megelőzte az amerikai Vogue-ot.
  • 2014-ben, amikor Olaszországban sok szó esett a párkapcsolati erőszakról, egy fotósorozaton késes férfiak elől menekülő nők szerepeltek.

„A divat valójában nem a ruhákról szól, hanem az életről” – mondta Sozzani, aki leginkább az 50-es években divatos bő szoknyákat viselt fehér blúzzal, kis gyémánt fülbevalóval. (MTI via Guardian, Nymag)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt