Három napja vízhiány sújtja Damaszkuszt

2016 december 26., hétfő 11:24
100
Szíriai tüntetők a damaszkuszi utcákon az ellenzéki erők összefogásáért tüntetnek. Fotó: AFP Khaled Al Adel / Anadolu Agency Fotó: Khaled Al Adel

Kormányzati utasításra pénteken felfüggesztették Damaszkusz városának vízellátását, miután a gyanú szerint a várostól nyugatra tartózkodó lázadó csoportok szándékosan megmérgezték a városi kutakat és az oda vezető vízvezetékeket. Három napja súlyos vízhiány sújtja emiatt a szíriai fővárost.

A város vízellátásért felelős hatóság közleménye szerint a "terrorista csoportokat" okolják az áldatlan állapotokért, amiért azok "megmérgezték Damaszkusz és környékének minden hozzáférhető vízforrását".

Jelenleg a szűkös tartalékokból próbálják meg biztosítani a város ellátását. Az AFP idéz egy háziasszonyt, aki elmondja, hogy három napja elvágták a vízellátást, és "elektromosság nélkül még el tudunk élni, de víz nélkül nem". Szombaton két nagyobb kerületbe is érkeztek vízszállítmányok, de vasárnapra ismét kiürültek a tankok.

Damaszkusz egy 1,5 milliós város, melynek vonzáskörzetében összesen nagyjából 3,5 millióan élnek. A szíriai polgárháború az ország többi részéhez képest kevésbé sújtotta a térséget, de a felkelők több fővárosi körüli térséget megszálltak.

Az állami hírügynökség szerint a várostól nyugatra található Wadi Barad és Ain al-Fijeh forrásokat vették célba a felkelők.

A londoni megfigyelőközpont, a Syrian Observatory for Human Rights szerint a szíriai kormányerők bombázták a környéket, hogy nyomás alá helyezzék a lázadókat - közelebbről a Fateh al-Sham csoportot, az egykoron al-Nuszraként ismert formációt, amely nevet váltott, miután újra az al-Kaidával működik együtt. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt