Három napja vízhiány sújtja Damaszkuszt

külföld
2016 december 26., 11:24
comments 98
Szíriai tüntetők a damaszkuszi utcákon az ellenzéki erők összefogásáért tüntetnek. Fotó: AFP Khaled Al Adel / Anadolu Agency
photo_camera Szíriai tüntetők a damaszkuszi utcákon az ellenzéki erők összefogásáért tüntetnek. Fotó: AFP Khaled Al Adel / Anadolu Agency

Kormányzati utasításra pénteken felfüggesztették Damaszkusz városának vízellátását, miután a gyanú szerint a várostól nyugatra tartózkodó lázadó csoportok szándékosan megmérgezték a városi kutakat és az oda vezető vízvezetékeket. Három napja súlyos vízhiány sújtja emiatt a szíriai fővárost.

A város vízellátásért felelős hatóság közleménye szerint a "terrorista csoportokat" okolják az áldatlan állapotokért, amiért azok "megmérgezték Damaszkusz és környékének minden hozzáférhető vízforrását".

Jelenleg a szűkös tartalékokból próbálják meg biztosítani a város ellátását. Az AFP idéz egy háziasszonyt, aki elmondja, hogy három napja elvágták a vízellátást, és "elektromosság nélkül még el tudunk élni, de víz nélkül nem". Szombaton két nagyobb kerületbe is érkeztek vízszállítmányok, de vasárnapra ismét kiürültek a tankok.

Damaszkusz egy 1,5 milliós város, melynek vonzáskörzetében összesen nagyjából 3,5 millióan élnek. A szíriai polgárháború az ország többi részéhez képest kevésbé sújtotta a térséget, de a felkelők több fővárosi körüli térséget megszálltak.

Az állami hírügynökség szerint a várostól nyugatra található Wadi Barad és Ain al-Fijeh forrásokat vették célba a felkelők.

A londoni megfigyelőközpont, a Syrian Observatory for Human Rights szerint a szíriai kormányerők bombázták a környéket, hogy nyomás alá helyezzék a lázadókat - közelebbről a Fateh al-Sham csoportot, az egykoron al-Nuszraként ismert formációt, amely nevet váltott, miután újra az al-Kaidával működik együtt. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.