Az iraki miniszterelnök szerint három hónapon belül elintézik az Iszlám Államot

háború
2016 december 27., 16:04
comments 33

Az iraki miniszterelnök szerint még három hónapra van szükségük, hogy legyőzzék az Iszlám Államot. Haider al-Abadi szerint az amerikaiak nagyon pesszimisták, amikor arról beszélnek, hogy akár még két évig is eltarthat, amíg az Iszlám Állam minden sejtjét felszámolják Irakban és Szíriában. Iraki katona Moszul déli részén - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto

Al-Abadi úgy látja, hogy az amerikaiak mindig hosszú időszakokról beszélnek, de a „bátor és hősiek” katonáik által elér jelentős sikerek ezt lerövidítették.

A Moszultól délre fekvő Qayyarah városát augusztusban szabadította fel az iraki hadsereg - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhotoAz amerikai hadsereg harctéri parancsnoka hétfőn a Reutersnek arról beszélt, hogy a iraki csapatok a következő napokban újra támadásba lendülnek, és a hadművelet következő szakaszában az amerikai egységek is közelebb lesznek a frontvonalhoz, ami jelenleg Moszul belsejében húzódik. Az iraki speciális erőknek két hónapig tartott, amíg visszafoglalták a város negyedét, de ebben a hónapban be akarják hozni a lemaradásukat.

Egy szunnita törzsi vezető a levegőbe ereszt egy sorozatot, hogy a faluja felszabadítását ünnepelje - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto
photo_camera Egy szunnita törzsi vezető a levegőbe ereszt egy sorozatot, hogy a faluja felszabadítását ünnepelje - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto

Moszul visszafoglalása talán végleg betehet a terroristák uralmának, de Irakban Moszulon kívül még ők ellenőrzik Tal Afart, Al-Qa'imet és Hawiját is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.