Az iraki miniszterelnök szerint három hónapon belül elintézik az Iszlám Államot

Az iraki miniszterelnök szerint még három hónapra van szükségük, hogy legyőzzék az Iszlám Államot. Haider al-Abadi szerint az amerikaiak nagyon pesszimisták, amikor arról beszélnek, hogy akár még két évig is eltarthat, amíg az Iszlám Állam minden sejtjét felszámolják Irakban és Szíriában.

Iraki katona Moszul déli részén - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto

Al-Abadi úgy látja, hogy az amerikaiak mindig hosszú időszakokról beszélnek, de a „bátor és hősiek” katonáik által elér jelentős sikerek ezt lerövidítették.

A Moszultól délre fekvő Qayyarah városát augusztusban szabadította fel az iraki hadsereg - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto

Az amerikai hadsereg harctéri parancsnoka hétfőn a Reutersnek arról beszélt, hogy a iraki csapatok a következő napokban újra támadásba lendülnek, és a hadművelet következő szakaszában az amerikai egységek is közelebb lesznek a frontvonalhoz, ami jelenleg Moszul belsejében húzódik. Az iraki speciális erőknek két hónapig tartott, amíg visszafoglalták a város negyedét, de ebben a hónapban be akarják hozni a lemaradásukat.

Egy szunnita törzsi vezető a levegőbe ereszt egy sorozatot, hogy a faluja felszabadítását ünnepelje - Fotó: AFP/Sebastian Backhaus/NurPhoto

Moszul visszafoglalása talán végleg betehet a terroristák uralmának, de Irakban Moszulon kívül még ők ellenőrzik Tal Afart, Al-Qa'imet és Hawiját is. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;