Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják a 22 hónapos borsodi gyerek halálát

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, Asztalos Ágnes az MTI-nek azt mondta, hogy járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy 22 hónapos kisgyerek halálát. A gyerek december 23-án a mentőautóban halt meg, amikor Köröm községből kórházba vitték.

A tünetek alapján felmerült a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, ezért az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telefonon bejelentette a népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

A főosztályvezető szerint a területileg illetékes Miskolci Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei azonnal elkezdték a helyszíni járványügyi vizsgálatot, aminek a célja a fertőzés veszélyének kitett, a gyerekkel szoros kapcsolatban lévő emberek felkutatása, a szükséges intézkedések megtétele volt. A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy más beteg nincs az érintettek körében. Az elhunyt gyerek közvetlen környezetében élőknek antibiotikumot adtak a további megbetegedések megelőzésére.

A szakember azt írta: a járványos agyhártyagyulladás kórokozója (meningococcus baktérium, neisseria meningitidis) pontos szerocsoportjának laboratóriumi vizsgálattal történő igazolása folyik, a meningococcus okozta megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, legtöbbször gyors lefolyású agyhártyagyulladást, de sajnos néhány esetben pár óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. A kórboncnoki vizsgálatok még nem fejeződtek be.

December elején Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok. (MTI)