Káoszt okozhat Romániában, hogy az elnök visszadobta a győztes koalíció miniszterelnökjelöltjét

külföld
2016 december 27., 14:28
comments 190

Klaus Johannis román elnök kedden visszautasította a PSD-ALDE-kormánykoalíció miniszterlnökjelöltjét, Sevil Shhaideht. Az erről kiadott sajtónyilatkozatában az államfő nem indokolta meg, miért nem Shhaideht kéri fel, csak annyit közölt, hogy alaposan mérlegelte az elmúlt napokban a Sevil Shhaideh kormányfőjelöltségére vonatkozó javaslatot.

Sevil Shhaideh - Fotó: MTI/EPA/Alex Micsik
photo_camera Sevil Shhaideh - Fotó: MTI/EPA/Alex Micsik

Figyelembe vettem a pró és kontra érveket egyaránt, és arra a következtetésre jutottam, hogy nem fogadom el a javaslatot. Felkérem a PSD és az ALDE alkotta koalíciót, hogy álljon elő új javaslattal” – jelentette ki Johannis.Klaus Johannis román elnök - Fotó: AFP/STR

A Krónika Online megemlítette, hogy talán a jelölt nemzetbiztonsági ellenőrzése miatt nem adott még kormányalakítási megbízást az államfő a nyilvánvaló parlamenti támogatással rendelkező PSD-jelöltnek.

A kormányalakítási tárgyalásokon a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnökeként részt vevő Traian Băsescu volt államfő az elmúlt napokban többször is felhívta a figyelmet arra, hogy Sevil Shhaideh szíriai férje húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, de azt kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, hogy mi a jelentősége ennek az információnak.

A lap szerint az elnök keddi bejelentése akár politikai válságba is sodorhatja Romániát, mert Liviu Dragnea PSD-elnök a múlt héten, a jelölt nevének előterjesztésekor arra figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha pedig Johannis nem ezzel arra utalhatott, hogy

a PSD az államfő tisztségéből való felfüggesztésétől sem riadna vissza, ha Johannis nem fogadja el a jelöltjüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.