Most úgy néz ki, Sorin Grindeanu volt távközlési miniszter lesz Románia miniszterelnöke

külföld
2016 december 28., 16:51
comments 32

Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek a december 11-i romániai választások után alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség, miután Klaus Iohannis államfő tegnap elutasította az első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.

A bánsági Karánsebesen (Caransebes) született Grindeanu 43 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt, most pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke. 2014 decemberétől a Ponta-kormány 2015. novemberi lemondásáig vezette a bukaresti távközlési minisztériumot.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta, a korábbi fogadkozásai ellenére azért javasol a koalíció második és „utolsó” miniszterelnök-jelöltet, mert az országnak stabilitásra van szüksége, és el akarják kerülni a politikai válságot.

A PSD elnöke a koalíciós pártvezetők közös sajtóértekezletén elmondta: semmilyen hivatalos indoklást nem kapott az államfőtől, miért utasította el Shhaidehet, aki állítása szerint már halálos fenyegetéseket is kapott, miután a sajtó „sárba taposta” a hírnevét. A román jobboldali médiában általánossá vált az a feltételezés, hogy a muszlim kisebbséghez tartozó Shhaideh jelölését a szíriai származású férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt utasította el az államfő.

„Sorin Grindeanu tudomásom szerint nem Hezbollah-ügynök, nem Hamász-ügynök, de persze még kideríthetik róla, hogy a KGB-nek dolgozott, vagy megölt valakit”

– ironizált Dragnea, arra utalva, hogy szerinte a párt első miniszterelnök-jelöltjét is alaptalanul gyanúsították meg.

Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE társelnöke szerint ha Iohannis a koalíció második javaslatát is elutasítja, akkor bebizonyosodik, hogy minden áron meg akarja akadályozni egy szociálliberális kormány beiktatását, ami az egyértelmű választói akarat semmibe vételét jelentené. Ez már nyilvánvaló alkotmánysértés lenne, és elkerülhetetlenné válna, hogy a parlamenti többség felfüggessze az államfőt hivatalából – mondta Tariceanu.

A sajtóértekezleten a PSD-ALDE koalíció vezetői megint szóba hozták, hogy a miniszterelnöki tisztség valójában Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu kormányfői megbízatása esetén „alárendeltje” lesz-e Dragneának, maga a jelölt „igennel” válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy „Dragnea a PSD elnöke”.

Liviu Dragnea nem tartotta valószínűnek, hogy Romániában még idén beiktathatják az új kormányt, mert ha erre sort is keríthetnének péntekig, az új kabinetnek már nem lenne alkalma idén döntéseket is hozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.