Nagyon súlyos a helyzet az örmény-azeri határon

Katonák csaptak össze csütörtökön Örményország és Azerbajdzsán határán - derült ki a két állam védelmi minisztériumának tájékoztatásából. Az örmény hadsereg később közölte, hogy a tűzharcban három katonája életét vesztette. Jereván és Baku kölcsönösen egymást vádolja a tűzszünet megsértésével.

"Örményország fegyveres erői az ellenséggel harcolnak. Gránátvetőkkel és puskákból tüzelnek" - írta a Facebook közösségi oldalon az örmény védelmi miniszter, miután azzal vádolta meg Azerbajdzsán hadseregét, hogy megpróbált behatolni örmény területre. Az örmény védelmi tárca egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek a nap folyamán megerősítette, hogy Csinari örmény falu közelében három katona meghalt, és az összecsapások továbbra is tartanak.

Az azeri védelmi minisztérium azt közölte, hogy az utóbbi 24 órában örmény katonák 39-szer támadtak meg azerbajdzsáni állásokat. A tájékoztatás szerint egy azeri katona eltűnt.

Április elején három napon át vívtak heves, mintegy 150 halálos áldozatot követelő harcot egymással a két ország katonái. Hasonló erőszakos határvillongásra az 1992 és 1994 közötti örmény-azeri háború óta nem volt példa.

(RIA Novosti/Sputnik)

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság közötti konfliktus a szovjet időkre nyúlik vissza, amikor az Azerbajdzsánba ékelt, túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah kérte Örményországhoz csatolását, amiből aztán háború robbant ki a két szomszéd között. A fegyveres konfliktus 25 ezer ember életét követelte.

A harcok végén az örmény erők megszerezték az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, de miután a terület nem határos Örményországgal, további azeri területekre is rátették a kezüket. Utóbbiakat "biztonsági sávnak" nevezték el, és így lehetővé vált a karabahi enklávé földrajzi összeköttetése Örményországgal. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egy ország sem ismerte el.

A szomszédjánál jóval gazdagabb Azerbajdzsán - amely az utóbbi években rengeteg fegyvert vásárolt - azóta is követeli Örményországtól, hogy vonuljon ki a megszállt területekről. (MTI/Financial Times)