Saját kirúgásával humorizált a dolgozóknak küldött levelében Ókovács Szilveszter

Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, a bál fõvédnöke (j) és kislánya, valamint Ókovács Szilveszter fõigazgató és felesége, Máthé Zsuzsanna az Operaházban rendezett Faust bálon 2015. február 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Operaház igazgatója terjedelmes levélben fordult dolgozóihoz az ünnepek alkalmával, megragadva az alkalmat, hogy köszönetet mondjon alkalmazottai egész éves fáradozásáért, és kellemes ünnepeket kívánjon mindannyiuknak.

A levélről az Index számolt be, és a lap szerint abban több érdekesség is megbújik. Állítólag a dolgozók közt az járja, hogy Ókovács könnyen távozhat az intézmény éléről. Erre a szóbeszédre utalt üdvözletében maga az igazgató is, aki azt írta,

"azt nem tudhatom, hogy készül-e valaki ide, de tudnotok kell, hogy én nem készülök sehová."

Az Index szerint a szoruló helyzetre utal az is, hogy Ókovács a levélben gyakorlatilag letagadja, hogy pénzügyi ellenőr érkezett az intézménybe, pedig ez már meg is történt.

A Simicska-korszak legszebb hónapjaiból ismerős Hegmanné Nemes Sára, egykori NFM-államtitkár két hónapja dolgozik az Operában pénzügyi biztosként (ami ezek szerint nem egyenlő a pénzügyi ellenőrrel). Az újságíró kérdésére megerősítették: Hegmanné egy évre kapott megbízólevelet Balog Zoltán humánminisztertől, "feladata ellenőrzés és javaslattétel a Főigazgató Úr felé, aláírási joggal nem rendelkezik".

A levélben Ókovács egyébként nagy sikerekről számol be: ötvenezerrel több néző volt idén a jegyáremelés dacára, sikeres rendezvényi bérbeadások történtek, sok-sok TAO-felajánlás, miközben 23 milliárdnyi állami pénzből újul meg az épület. Idén sajnos mégsem jár jutalom a dolgozóknak "egy váratlan állami elvonás miatt", arra csak a nagy renovációs program után adódhat lehetőség.

Ókovács helyettese egy nappal később arról is kénytelen volt tájékoztatni az alkalmazottakat, hogy a cafeteria szabályainak változásai miatt jövőre kevesebb plusz juttatás jár a dolgozóknak, és mivel egyelőre nincs megállapodás a szakszervezettel az új rendszerről, egyelőre csak a kollektív megállapodásban szereplő Erzsébet-utalvány és BKV-bérlet biztosított a 2017-es évre. (Index)