Január 4-én már új kormánya lehet Romániának

külföld
2016 december 30., 14:32

Klaus Iohannis román elnök némi vonakodás után, a szokásjoggal szakítva nem is személyesen áldását adta a romániai parlamenti választásokon többséget szerző PSD-ALDE koalíció második számú miniszterelnök-jelöltjének kinevezésére, akit a PSD elnökének tájékoztatása szerint már január 4-én, jövő szerdán megválaszthatnak a parlamentben.

A választásokon győztes szociáldemokraták eredetileg a muzulmán vallású, török származású Sevil Shhaidehet szánták a posztra, ő lehetett volna Románia első miniszterelnöknője. De Iohannis indoklás nélkül elutasította jelölését, a szociáldemokraták pedig némi fenyegetőzés után megadták magukat, és új személyt, Sorin Grindeanut jelölték a posztra.

Iohannis ezúttal se volt túl lelkes, a győztes koalíciót például csak sms-ben, alig öt perccel a nyilvánosság előtt tájékoztatták arról, hogy az elnök aláírta a kormányalakítási megbízásról szóló rendeletet. Ez okozott némi vicces bonyodalmat is, mert Grindeanunak, a miniszterelnökjelöltnek nem volt meg Iohannis mobilszáma, így abban sem lehetett biztos, hogy nem egy telefonbetyár kíván neki sok sikert. Így csak azután köszönte meg az üzenetet, hogy a PSD központjában megbizonyosodott róla, hogy valóban az elnöktől kapta. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.