90 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az MTI-vel közölte: az elmúlt 3 napban fokozatosan nőtt a hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, Vas, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében meg is teltek. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat.

Az ellátórendszer felkészült arra, hogy befogadja a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyeken tölteni – mondta Aknai, aki szerint az alapítvány diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről.

A diszpécserszolgálat krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki. Ezek segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Ezekben a hideg időszakokban a diszpécserszolgálathoz naponta átlagosan 30 hívás érkezik utcán élő emberekről.

Az utcai gondozószolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 hellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. (MTI)