106 évesen meghalt a Bambi rajzfilmváltozatát ihlető művész, Tyrus Wong

2017 január 2., hétfő 5:32
3

Otthonában, családja körében hunyt el 106 évesen Tyrus Wong kínai-amerikai alkotóművész. A kínai bevándorló Wong vibráló, élénk festményei voltak azok, amire Walt Disney felfigyelt, és amik a Bambi rajzfilmváltozatának egyedi képi világát ihlették.

Disney házon belül bukkant az ihletre, Wong ekkor, 1938-tól a stúdiójában dolgozott fázisrajzolóként - vagyis százával rajzolta a mozgást ábrázoló képeket, így mozgóképesítve a rajzokat.

A Disney-múzeum közleménye szerint Wong a Bambi előkészületei során otthonában több képet is festett az erdőben élő őzről. Walt Disney-nek pedig megtetszett, hogy "Tyrus kifinomult munkája nem feltétlenül úgy nézett ki, mintha erdő lenne, de mégis erdőnek érződött", ez pedig a mai napig hatással van az animációkra.

Wong maga amúgy csupán három évig dolgozott Disneynek, a Bambi elkészülte után a rivális Warner Brothershez szerződött, közben a Hallmarknak tervezett képeslapokat. Visszavonulása után pedig bambuszsárkányok építésével szórakoztatta magát. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt