A tengelic lett az év madara

ÁLLAT
2017 január 02., 09:16
comments 54
2017 madara a tengelic, népies, német eredetű nevén a stiglic. Fotó: David Friel / Wikimedia Commons CC BY 2.0
photo_camera 2017 madara a tengelic, népies, német eredetű nevén a stiglic. Fotó: David Friel / Wikimedia Commons CC BY 2.0

Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléje, a tengelic nyerte a Magyar Madártani Egyesület közönségszavazásán a 2017-es Év Madara címet.

A rendkívül csinos, piros, fehér, fekete, barna és sárga színekben pompázva a 30-as évek progresszív művészeti irányzatait idéző

stiglic

aprócska madár, testtömege mindössze 14-19 gramm, hossza 12 centiméter, szárnyfesztávolsága is csupán 21-26 centi.

A stiglicet színén kívül még arról is könnyű azonosítani, hogy nagyon ügyetlenül ugrál a földön.

Ha etetni szeretné, készüljön fel rá, hogy kinézete és testsúlya ellenére a stiglic igazi bélpoklos. Képes egymaga megszállni egy madáretetőt, hogy az egész napot folyamatos evéssel töltse. Aki tengelicetetésre vállalkozik, készüljön arra is, hogy a madár hamar hozzászokik, és egész évben igényli. Erről érdemes leszoktatni, helyesebb, ha nyáron rovarokkal és hernyókkal táplálkozik. Itatni viszont egész évben itathatjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.