Dubaiban épül fel világ legmagasabb passzívháza

energiatakarékosság
2017 január 02., 12:01

Most már bizonyosan megépül Dubaiban az Al Sheraa (magyarul A Vitorla), a DEWA (Dubai Electricity and Water Authority, a városállam energetikai és vízügyi szakhatósága) új székháza, amely egyszerre lesz a legnagyobb, legmagasabb és természetesen legsmartabb (kéne már erre egy jó magyar szó) passzívház a világon. Bő 93 ezer négyzetméternyi beépített területhez 2000 négyzetméternyi napelem tartozik majd, melynek csúcsteljesítmény 3,5 megawatt. Az évi megtermelt energiamennyiség 5,4 MWh-ra várható. A tervek szerint az épületet 2019-ben adja át a kivitelező, ami szintén egy állami szervezet, Dubai Közlekedési és Szállítási Hatósága lesz.

A DEWA, a dubai-i víz- és energiaszolgáltató székháza lesz a világ legmagasabb, legnagyobb alapterületű energiasemleges épülete a világon
photo_camera A DEWA székháza lesz a világ legmagasabb, legnagyobb alapterületű energiasemleges épülete a világon

Az egész sztoriban a legizgalmasabb, hogy milyen fontosnak tartja a ma még olajban úszó emírség az energiával való takarékosságot a jövőben. A legviccesebb pedig az eredeti sajtóközleményt oly kedvesen átszövő monarchikus magasztosság: az új létesítmény természetesen "Őmagasságosságának, Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejknek, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének és elnökhelyettesének, Dubai uralkodójának vízióját hivatott beteljesíteni, mely szerint Dubait a tiszta energia és a zöld gazdaság globális központjává kell tenni".

Az Al-Sheraa terveit a hagyományos arab építészet ihlette: magas falakkal körbezárt, növényekkel dekorált nyitott belső udvar, melyet az épület megfelelő tájolása segít majd árnyékban tartani napközben. A teljes épületet betakaró napelem-rengeteg viszont elegendő mennyiségű természetes fényt enged át ahhoz, hogy napközben ne kelljen villanyt kapcsolni az irodákban. A takarítást és a biztonsági szolgáltatásokat robotok végzik majd, mesterséges intelligencia vezérli majd a Dolgok Internetén (IoT) lógó berendezések összehangolt működését.

link Forrás

Még az irodaházi dolgozók is részei lesznek a nagy egésznek: a forgalom alakulásától függően riasztja majd őket az Agy, hogy mikor érdemes elindulni dolgozni. Az épület egy metróállomással fedett híddal közvetlenül összekötve épül, így tömegközlekedéssel is kényelmesen megközelíthető. A parkolóhelyek és a tárgyalók kiosztását is a mesterséges intelligencia intézi.

Passzívház lévén az épület éves energiamérlege legalábbis nullára, de a tervek szerint inkább pozitívra jön ki, de a vízfogyasztás is csak felel lesz egy hasonló méretű hagyományos irodaépületének.

Igazán csodás lesz, valami olyasmit képzelünk, mintha a Fortresst és a Wall-E-ben látott Axiom nevű űrhajót gyúrnák egybe és szórnák meg pálmafákkal - ha 2019 után Dubaiban járunk, feltétlenül bekéredzkedünk majd egy fotózásra!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.