Finnország az alapjövedelemmel kísérletezik

gazdaság
2017 január 02., 21:14
comments 313

Január elsejétől havi 560 eurót (kb. 173 ezer forint) kap 2000 finn munkanélküli. A csoportot véletlenszerűen választották ki, és 2 éven át vesznek majd részt a kísérletben,

Az így kapott összegről a juttatásban részesülőknek nem kell elszámolniuk. Ezen felül ugyanakkor más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának.

Finnország az első európai ország, amely nemzeti szinten visz véghez egy hasonló szociális kísérletet.

A kormány az intézkedéssel a bürokrácia és egyben a szegénység csökkentését, foglalkoztatottság növelését szeretné elérni.

Olli Kangas, a KELA finn társadalombiztosítási intézet tisztviselője szerint a programmal ösztönözni szeretnék a munkanélkülieket a munkakeresésre, amit az is segít, hogy egyes kiválasztott személyek azután is megkapják a juttatást, miután már sikerült állást találniuk.

Jelenleg sok munkanélküli azért is visszautasíthat egy alacsony fizetéssel járó vagy rövid időszakra felajánlott állást, mert így eleshet a nagyvonalú finn társadalombiztosítási juttatások jelentős részétől.

A tisztviselő arról is beszélt, hogy később kiterjeszthetik a próbaprogramot más, alacsony jövedelmű csoportokra is, mint a szabadúszók, kisvállalkozók és részmunkaidőben dolgozók.

Az 5,5 milliós Finnországban 8,1 százalékon állt a munkanélküliség tavaly novemberben, ami stagnálás az egy évvel korábbihoz képest.

A skandináv országban 3500 eurót (1,08 millió forint) tesz ki az átlagjövedelem a versenyszférában hivatalos adatok szerint. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.